Geschiedenis Op Uw Bord
Geschiedenis oo uw bord - Eric De Maerteleire
Leuke verhalen over het ontstaan van de naam van gerechten en voedingsmiddelen
Wat heeft een sachertaart met Ludwig van Beethoven te maken? En Venetiaanse hoertjes met tiramisu? Wat is het verband tussen een bloeddorstige Engelse koningin en een aperitief? En wist u dat het woord barbecue in verband staat met Franse zeerovers uit de 16e eeuw? Wedden dat u ook niet weet dat frangipane iets met het Colos- seum in Rome te maken heeft en dat alcohol de mooie ogen van Cleo- patra heeft gesierd? Komt een Irish coffee wel uit Ierland en een ham- burger uit Hamburg? Zou het kunnen dat de heilige Teresa van Avila de frieten heeft uitgevonden?
De grootste maîtresses van de Franse koningen leven verder in gerech- ten die hun naam dragen. Wie waren deze personages en stonden ze zelf aan de kookpot of niet?
Waar komen basisvoedingsmiddelen uit onze samenleving, zoals to- maten, macaroni, pita en pizza vandaan? En om u helemaal over de streep te trekken, hoe ontstonden lekkernijen als chocolade, sorbet, marsepein of nougat? Klopt het dat sommige van deze producten de liefde stimuleren? Hadden Casanova en madame de Pompadour dan toch gelijk?
Dit boek vertelt het levensverhaal van voedingsmiddelen en gerechten, maar vooral hoe ze aan hun naam kwamen. De 100 verhalen die u hier terugvindt zijn doorspekt met wetenswaardigheden en anekdoten die van het geheel een frisse en smakelijke schotel maken.
Dr. ir. ERIC DE MAERTELEIRE (°1950) is bio-ingenieur en hoofd van het Stadslaboratorium van Gent. Hij is auteur van een aantal wetenschappelijke werken over de relatie voeding en gezondheid, maar in dit werk duikt hij onder in de culinaire wereldgeschiedenis om met een verrassend maar aangenaam leesbaar en pretentieloos boek naar boven te komenh.
Auteur | | Eric de Maerteleire |
Taal | | Nederlands |
Type | | Paperback |
Categorie | | Kookboeken |