Groenten en fruit vroeger en nu
De geschiedenis van groenten en fruit in onze eetcultuur , van de achttiende eeuw tot vandaag.
De auteurs hebben ook aandacht voor de specifieke teelten in verschillende regio’s en voor nieuwe producten.
Kip met appelmoes, konijn met pruimen, rodekool met appeltjes… Groenten en fruit hebben een vaste stek in de klassieke warme maaltijd en in de eetcultuur van Vlaanderen en België.
Dat was niet altijd zo. Wat belandde er tussen 1800 en nu op ons bord? Smaken van het land vertelt het verhaal van de groenten- en fruitproductie en -consumptie in ons land.
In de zeventiende eeuw vond je vooral kolen, bonen en uien in onze kookpot. Met de forse evolutie van de tuinbouw nam het aanbod in de negentiende eeuw toe. Witloof was de pionier, later volgden bloemkool, spruiten, tomaten en asperges. Druiven in Overijse, boomgaarden in Haspengouw, tuinbouw in Sint-Katelijne-Waver: elke regio kende een eigen ontwikkeling. Serres, veilingen en conservenfabrieken zagen het licht…Veredelde en exotische soorten vonden ingang.
Maar hoe is het vandaag met ons groenten- en fruitverbruik gesteld? De traditionele en haast vergeten soorten van bij ons dringen opnieuw binnen in de burgerkeuken én in de gastronomie. Pastinaak, schorseneren, savooi, veldsla, waterkers, pruim, mispel, kweefruit…: onze oude ‘erfgoedgroenten en
-fruitsoorten’ krijgen een ereplaats in dit boek. Maar ook de nieuwe producten komen aan bod.
EDDIE NIESTEN en YVES SEGERS, verbonden aan het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG), exploreren voor u het erfgoed van groenten en fruit. De kleurrijke foto’s van MARC WAUTERS geven zin om groenten en fruit te (her)ontdekken. Een tip om zelf creatief aan de slag te gaan.: Smaken van het land. Dertig recepten met groenten en fruit, een kookboek van Meesterkok in de groentekeuken, Frank Fol-De Groentekok.
De auteurs hebben ook aandacht voor de specifieke teelten in verschillende regio’s en voor nieuwe producten.
Kip met appelmoes, konijn met pruimen, rodekool met appeltjes… Groenten en fruit hebben een vaste stek in de klassieke warme maaltijd en in de eetcultuur van Vlaanderen en België.
Dat was niet altijd zo. Wat belandde er tussen 1800 en nu op ons bord? Smaken van het land vertelt het verhaal van de groenten- en fruitproductie en -consumptie in ons land.
In de zeventiende eeuw vond je vooral kolen, bonen en uien in onze kookpot. Met de forse evolutie van de tuinbouw nam het aanbod in de negentiende eeuw toe. Witloof was de pionier, later volgden bloemkool, spruiten, tomaten en asperges. Druiven in Overijse, boomgaarden in Haspengouw, tuinbouw in Sint-Katelijne-Waver: elke regio kende een eigen ontwikkeling. Serres, veilingen en conservenfabrieken zagen het licht…Veredelde en exotische soorten vonden ingang.
Maar hoe is het vandaag met ons groenten- en fruitverbruik gesteld? De traditionele en haast vergeten soorten van bij ons dringen opnieuw binnen in de burgerkeuken én in de gastronomie. Pastinaak, schorseneren, savooi, veldsla, waterkers, pruim, mispel, kweefruit…: onze oude ‘erfgoedgroenten en
-fruitsoorten’ krijgen een ereplaats in dit boek. Maar ook de nieuwe producten komen aan bod.
EDDIE NIESTEN en YVES SEGERS, verbonden aan het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG), exploreren voor u het erfgoed van groenten en fruit. De kleurrijke foto’s van MARC WAUTERS geven zin om groenten en fruit te (her)ontdekken. Een tip om zelf creatief aan de slag te gaan.: Smaken van het land. Dertig recepten met groenten en fruit, een kookboek van Meesterkok in de groentekeuken, Frank Fol-De Groentekok.
Auteur | | Eddie Nijven |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |