Discretionaire ruimte bij de Belgische lokale politie

Discretionaire ruimte bij de Belgische lokale politie

Het centrale thema van deze uitgave is de discretionaire ruimte van lokale politieambtenaren in België. Er werd onderzoek gedaan naar appreciatieruimte op niveau van politiemensen in de frontlijn, waarbij het vraagstuk rond ‘police discretion’ enerzijds theoretisch wordt gekaderd en anderzijds empirisch wordt uiteengezet aan de hand van feitelijke observaties en casusonderzoek.

De vraag wordt gesteld in welke mate politiemensen in de frontlijn een zekere keuzevrijheid hebben bij het uitvoeren van hun dagelijkse opdrachten. Anders gesteld: tot op welke hoogte heeft het beleid (m.n. de aansturing) greep op wat er zich op het terrein afspeelt (m.n. de uitvoering)?

Het onderzoek gaat na hoe de beleidsmatige sturing binnen de drie belangrijkste basisfunctionaliteiten (wijkwerking, interventiewerking en lokale recherche) eruitziet en hoe deze doorwerkt in besluitvormingsprocessen op de werkvloer.

Een eerste, verkennend luik op basis van observaties in twee grootstedelijke politiekorpsen werpt licht op de verschillende elementen die interfereren met keuzemomenten in de frontlijn. Aan de hand van fijnmazige beschrijvingen, afkomstig van maandenlang veldwerk, illustreert de auteur op welke manier situationele, organisatorische maar ook persoonsgebonden elementen een beslissende invloed kunnen uitoefenen bij keuzes die zich op het niveau van de ‘streetcop’ stellen.

In een tweede deel gaat de auteur na of de appreciatieruimte ook bestaat binnen de praktijk van gerechtelijke vrijheidsberovingen, meer bepaald of de toepassing van een verstrekkende dwangmaatregel binnen eenzelfde korpsdivisie kan uitmonden in een diversiteit aan uitkomsten. Onderzoek naar uitvoeringswerk binnen de politie is in België tot dusver erg schaars. Met deze studie wordt een groot deel van het onzichtbare straatwerk zichtbaar gemaakt en wordt de doorwerking van gehanteerde logica’s op de werkvloer duidelijk.

Deze publicatie betekent een concrete meerwaarde voor iedereen die, zowel vanuit een theoretische als vanuit een pragmatische interesse, betrokken is bij beleidssturing en -uitvoering binnen de Belgische politie. Voor de lezer die dagelijks in de politiepraktijk staat, staan er tal van herkenbare situaties in beschreven waarbij morele dilemma’s de onverkorte implementatie van de letter van de wet bemoeilijken. Daarnaast biedt dit boek ook een schat aan informatie voor leidinggevenden binnen de politie, beleidsmakers, criminologen, magistraten en academici die werkzaam zijn binnen het brede domein van politie en justitie en interesse tonen in het sturingsvraagstuk met betrekking tot politioneel uitvoeringwerk.

Fien Gilleir maakte tot en met 2012 deel uit van het onderzoeksteam Governing and Policing Security (GaPS), waarbinnen zij gedurende zes jaar onderzoek verrichtte naar bestuurlijke veiligheidsvraagstukken. Na het behalen van haar proefschrift ging ze aan de slag als docente en onderzoeker binnen het expertisecentrum Krachtgericht Sociaal Werk op de Karel de Grote-Hogeschool Antwerpen.

Auteur | Fien Gilleir
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Rechten

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789021594101
Boekomslag voor ISBN: 9789062155521
Boekomslag voor ISBN: 9789082985634
Boekomslag voor ISBN: 9789063280079
Boekomslag voor ISBN: 9789046601266
Boekomslag voor ISBN: 9789035245839


Boekn ©