Kloosterkeukens en recepten
In kloosters en abdijen bevindt zich een schat aan oude ideeën over voedsel, over kruiden en over recepten. Die schat aan kennis en ervaring wordt in dit boek aangesproken. Voeding en gezondheid zijn er onlosmakelijk mee verbonden. Het kweken, onderzoeken en gebruiken van kruiden zijn een belangrijk onderdeel van de kloosterkeuken. Maar natuurlijk zijn ook de ontspanning, het brouwen van mooie bieren, het maken van bijzondere likeuren en het onderhouden van wijngaarden van belang. Fotograaf Robin Lutz bezocht tientallen abdijen en kloosters in Europa. Hij kreeg van menige monnik of non recepten mee.Thera Coppens wendde haar vaardigheden aan om het verhaal van de kloosterkeuken te schrijven. Zij zocht ook het verband tussen het kerkelijk jaar, met de stoet van heiligen en bijbehorende feestdagen, en het eten en het drinken. Culinaire heiligen, zoals Nicolaas, de beschermheilige van de bakkers, Laurentius, patroon van de koks en vleesbraders, kregen extra aandacht, evenals het bijzondere eetgerei in de kloosters. Andere onderwerpen zijn o.a. het voedsel in de bijbel, het vasten, verboden vruchten en gezegend brood.
Auteur | | Robin Lutz |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |