Gember. koken met smaak
Wie heeft nooit met intens genoegen de geur van gember in de keuken opgesnoven? Of het nu het huiselijke aroma van gemberkoek in de oven is of een explosie van oosterse beloften, gember is onmiddelijk herkenbaar bij alle maaltijden, het hele jaar door. Gember is al meer dan duizen jaar een basis-ingredient-het gebruik ervan in de Chinese keuken gaat terug tot 2OO v.Chr. Al vroeg werd gemberpoeder naar Noord-Europa gebracht; het is de enige specerij die eerder dan door de Kruisvaarders werd geintroduceerd. Historisch gezien is het een winterspecerij: gember bracht vreugde in de koudse en naargeestigste tijd van het jaar. Gemberkoek is een van de oudste cakebroden ter wereld en komt nu in alle noordelijke landen voor, gewoonlijk in samenhang met Kerstmis en andere winterfeesten. Vroeg in de achttiende eeuw kwam stemgember, ingemaakt in siroop in mooie blauwe en witte potten die zeer gezocht zijn, vanuit China naar Europa. Gember wordt natuurlijk het meest gebruikt in Azie, en de gembersm
Auteur | | |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |