Bioactieve stoffen in de voeding. Een wetenschappelijke stand van zaken.
Een gezonde en gevarieerde voeding is van levensbelang. Tegenwoordig is de kwaliteit van voedsel wat betreft hygiëne en afwezigheid van giftige stoffen aanvaardbaar en vrij goed onder controle. De bewaking daarvan is in Europa en in de individuelelidstaten goed georganiseerd en moet ons een maximale veiligheid kunnen garanderen op dat vlak. Wat veel meer een probleem vormt, is het voedingspatroon in de westerse wereld. Er worden te weinig groenten, fruit, vis en zeevruchten gegeten en te veel vlees. De opname van vetten, eiwitten, suikers en complexe koolhydraten is bovendien bij veel mensen uit balans en niet overeenkomstig de regels van een gezonde voeding. Door deze ongezonde gewoonten krijgen veel mensen niet de voedingselementen binnen die noodzakelijk zijn voor de instandhouding van een goede gezondheid. En dan gaat het niet alleen om vitaminen, mineralen en sporenelementen, maar ook om vele bioactieve stoffen, waarvan de laatste decennia is aangetoond dat ze actief meehelpen bij de instandhouding van een gezond lichaam (en een gezonde geest). Ook bij de preventie van talrijke aandoeningen, zoals kanker, hart- en vaatziekten en dementie, spelen deze bioactieve stoffen een belangrijke rol. Bioactieve stoffen in de voeding beschrijft vanuit wetenschappelijk oogpunt de rol van curcumine, groene thee, waterkers, beta-1,3/1,6-glucaan, resveratrol, druivenpittenextract, omega-3-vetzuren en maca in het voedingspatroon. Dit boek laat onmiskenbaar het grote belang zien van de inname van deze stoffen.
Dr.ir. Eric De Maerteleire is lid van de Hoge Gezondheidsraad van België, lid van de BELTEST-commissie en erkend scheikundige voor rechtbanken op het gebied van voedingsmiddelen. Als hoofd van het Stadslaboratorium van Gent is hij belast met de lokale eetwareninspectie en met scheikundig en bacteriologisch onderzoek van voedingswaren. Prof.em.dr.ir. Jozef Poppe is doctor in de landbouwkundige wetenschappen (fytomycologie) en geeft sinds vele jaren les in plantenziekten aan de universiteit van Gent en aan diverse tropische universiteiten. Dhr. Poppe heeft de studie over waterkers (hoofdstuk 3) geschreven.
Meer boeken van Eric de Maerteleire.
Dr.ir. Eric De Maerteleire is lid van de Hoge Gezondheidsraad van België, lid van de BELTEST-commissie en erkend scheikundige voor rechtbanken op het gebied van voedingsmiddelen. Als hoofd van het Stadslaboratorium van Gent is hij belast met de lokale eetwareninspectie en met scheikundig en bacteriologisch onderzoek van voedingswaren. Prof.em.dr.ir. Jozef Poppe is doctor in de landbouwkundige wetenschappen (fytomycologie) en geeft sinds vele jaren les in plantenziekten aan de universiteit van Gent en aan diverse tropische universiteiten. Dhr. Poppe heeft de studie over waterkers (hoofdstuk 3) geschreven.
Meer boeken van Eric de Maerteleire.
Auteur | | Eric Maerteleire |
Taal | | Nederlands |
Type | | Paperback |
Categorie | | Geneeskunde & Verpleging |