Dwaalspoor

Dwaalspoor

Deze roman brengt het verhaal van de gevechten in en rond Dendermonde in september en begin oktober 1914. Dendermonde was van strategisch belang vanwege haar ligging aan de Schelde en speelde een belangrijke rol in de verdediging van Antwerpen, waar het Belgische leger zich terugtrok op 19 augustus 1914.
Het boek beschrijft hoe in een veranderende samenleving geen geloof wordt gehecht aan de op til zijnde oorlog. Wanneer die dan toch uitbreekt, evolueert de triomfalistische stemming van de eerste dagen vlug naar een beleving van de grauwe realiteit die het oorlogsgeweld met zich meebrengt. Of daarbij voorrang moet gegeven worden aan militair-strategische belangen of eerder rekening moet worden gehouden met de risico's die de bevolking loopt, is de hamvraag die in dit boek naar voren komt.
Het Duitse militarisme en de vijandige houding van de Duitse soldaten tegenover de Belgische bevolking, gevoed door ideologie en propaganda, is een ander thema in dit werk. Waarom gingen de Duitsers zo wreed tekeer? Waren het individuele daden of was de waanzin georganiseerd?
De antwoorden op die vragen moeten gezocht worden binnen de culturele context van die tijd, evenals in het opvoedingspatroon en professionele denkkader van zij die beslissingen moesten nemen of meegetrokken werden door de publieke opinie, al dan niet gevoed door propaganda.
De waargebeurde verhalen in deze roman zijn gebaseerd op getuigenissen en verslagen van verschillende actoren in die periode. Ze worden geprojecteerd op een achtergrond van een ontluikende liefde en een onmogelijke genegenheid tussen vriend en vijand.
Paul Putteman schreef eerder 'Bange septemberdagen', waarin de gebeurtenissen van deze periode uitvoerig werden geanalyseerd en gedocumenteerd.


Auteur | Paul Putteman
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Biografieën & Waargebeurd

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789460796395
Boekomslag voor ISBN: 9783458344476
Boekomslag voor ISBN: 9783847720089
Boekomslag voor ISBN: 9789460795527
Boekomslag voor ISBN: 9782390150084


Boekn ©