Het soepblik van Napoleon

Het soepblik van Napoleon

De Europese keuken kent vele klassiekers, van 'kip Marengo'
tot 'fraises Sarah Bernhardt'. Iedereen proefde al coq au vin, risotto
en hutsepot. Bouillabaisse of goulash staan geregeld op ons menu.
We krijgen allemaal wel eens een hamburger achter de kiezen.
Waar we veel minder vertrouwd mee zijn is hoe die gerechten in onze keuken
zijn terechtgekomen en hoe dat samenhangt met historische mijlpalen.
Rijstpap leerden we in de Lage Landen kennen dankzij de Moorse
overheersing in Zuid-Europa. Hutsepot is een erfenis van de Spaanse
inmenging in de Tachtigjarige Oorlog. De immer gejaagde Napoleon
liet aan de vooravond van de slag bij Marengo een snelle maaltijd bereiden.
Zijn kok sloeg aan het improviseren met de ingrediƫnten
die voorradig waren, een kip, tomaten en wat cognac uit de veldfles
van Napoleon. Propaganda of is het echt zo gegaan? In elk geval
hebben we het blik te danken aan de kleine Corsicaan.

Aan de hand van wat we eten kunnen we 2000 jaar Europese en culinaire
geschiedenis reconstrueren. Het soepblik van Napoleon vertelt doorheen
25 bekende gerechten het fascinerende verhaal van Europa.

Auteur | Jeroen Bert
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Kookboeken

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789026922862
Boekomslag voor ISBN: 9789020238563
Boekomslag voor ISBN: 9789063500726
Boekomslag voor ISBN: 9789055013234
Boekomslag voor ISBN: 9789024506620
Boekomslag voor ISBN: 9789068340112


Boekn ©