Stad van Bier
Gouda, stad van kaas en stroopwafels. Tenminste, dat is het beeld dat kleeft aan de stad. Een duik in de geschiedenisboeken en men weet wel beter. Vroegere stadsgenoten zeiden het al: 'Gouda is gefundeerd op bier'. Het is niets teveel gezegd. In een tijd dat bier de nummer één volksdrank was, groeide de stad uit tot de grootste producent ervan in Europa. Geholpen door hun stadsgenoten, produceerden de honderden Goudse brouwers in de 15e en 16e eeuw tezamen iedere week duizenden vaten bier, die tot ver buiten de stadsmuren werden vervoerd. Dankzij dit bier werd Gouda groter en rijker dan ooit tevoren. Vandaag de dag zijn de sporen van deze bijzondere geschiedenis grotendeels uitgewist. De miljarden liters Gouds bier zijn opgedronken, de brouwerijen zijn verdwenen, de bierschepen varen niet meer. Het maakt het verhaal alleen nog maar wonderbaarlijker. Wat is er toch gebeurd met al die brouwerijen? Waarom zien we hier zo weinig van terug in de stad? En hoe slaagden die vroegere Gouwenaars er sowieso in zo succesvol te worden met hun bier? Het zijn vragen die Goudoloog Remco van Gastel bezighielden. Het resultaat van zijn zoektocht leest u in dit boek. Maak kennis met de stad van bier.
Auteur | | Remco van Gastel |
Taal | | Nederlands |
Type | | Paperback |
Categorie | | Economie & Financiën |