De Nederlandse gebarentaal

De Nederlandse gebarentaal

Nog niet zo heel lang geleden werd Nederland beschouwd als een land waar maar één taal gebruikt werd: het Nederlands. De laatste jaren is daar echter verandering in gekomen. Deze verandering werd niet alleen veroorzaakt door het gegeven dat vele groepen buitenlandse werknemers zich, elk met hun eigen landstaal, in Nederland vestigden, maar ook door een veranderende instelling van de Nederlanders zelf.

Zo wordt tegenwoordig door bijna iedereen het Fries als een taal beschouwd en niet meer als een dialect. Dat het Fries nog steeds niet als officiële tweede taal van Nederland is erkend, verbaast meer mensen wel dan niet. Wat velen echter niet weten, is dat Nederland naast het Fries nog een taal van eigen bodem rijk is: de Nederlandse Gebarentaal. In dit boek, De Nederlandse gebarentaal, wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze derde Nederlandse taal.

Dove mensen kunnen niet horen. Dat maakt ze echte niet tot doof-stommen ! Dove mensen kunnen spreken en ze kunnen het gesprokene begrijpen door middel van spraakafzien (of liplezen). Spreken en spraakafzien is echte geen sinecure voor iemand die doof is. Iedere horende kan daar een vaag idee van krijgen door eens naar de tv te kijken met het geluid uit of eens een tijd te praten met een koptelefoon op zodat hij noch zijn eigen stem noch die van een ander kan horen. Gesproken talen zijn een ideaal communicatiemiddel voor horenden, maar voor doven geldt dat zeker niet. Mensen zijn echter inventief. Overal ter wereld hebben dove mensen een voor de hand liggende oplossing van hun probleem gevonden: gabarentalen. In Nederland is zo de Nederlandse Gebarentaal ontstaan.

Men heeeft lange tijd gedacht dat gebarentalen geen echte talen waren, maar een primitief soort communicatiemiddel of een vorm van pantomime. Onderzoek heeft echter overtuigend aangetoond dat dit een misvatting is en gebartentaalonderzoek is nu een geaccepteerd onderdeel van de taalwetenschap.

In dit boek wordt verslag gedaan van de resultaten die onderzoek naar de Nederlandse Gebarentaal heeft opgeleverd. Er wordt niet alleen uitgelegd hoe gebaren in elkaar zitten en gecombineerd kunnen worden tot zinnen, maar er wordt bijvoorbeeld ook aandacht besteed aan de verschillende dialecten die in de Nederlandse Gebarentaal voorkomen.

Het boek is een aanrader voor iedereen die belangstelling heeft voor taal en wel een wat meer wil weten van deze bijzondere vorm van taal: de Nederlandse Gebarentaal.


Auteur | T. Schermer
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Onderwijs & Didactiek

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789076153049
Boekomslag voor ISBN: 9789038843445
Boekomslag voor ISBN: 9789066480049
Boekomslag voor ISBN: 9789044124149
Boekomslag voor ISBN: 9789025423209
Boekomslag voor ISBN: 9789090352169


Boekn ©