Langs Vlaamse belforten en stadhuizen

Langs Vlaamse belforten en stadhuizen

Nieuw
Cultuurtoerisme
Monumentale stedelijke getuigen uit de Middeleeuwen
Michiel Heirman
Langs Vlaamse belforten en stadhuizen
Achterflap
r estauratie ? du Mery-beiaard ? lakenhal ? heraldiek ? Eerste Wereldoorlog ? bloeiende lakennijverheid ? uniek panorama ? Hansje de Krijger ? Cornelius Floris II de Vriendt ? gietijzeren torenspits ? muzikanten en vuurwerk ? het Doornikse type ? schietgaten ? pui ? windwijzer ? laatgotiek ? trapgevel ? Lodewijk Roelandt ? de Grote Markt
Robuuste vestingen, bedoeld om de eeuwen te trotseren. Spitse torens die in een ruime straal als baken fungeren. Van de Middeleeuwen tot vandaag zijn belforten monumentale getuigen van stedelijke macht. Deze cultuurhistorische gids is een eerste kennismaking met de vijfentwintig duizelingwekkend hoge of uitdagend stoere (kerk)belforten in Vlaanderen. Michiel Heirman, vertrouwd met beschermde monumenten en landschappen, beschrijft ze, een voor een, van jong tot oud, van kop tot teen en samen met de aanleunende hal of het bijhorende stadhuis. Plannetjes situeren het belfort bovendien in zijn stedelijke omgeving. Deze geïllustreerde gids is een blijvende toegangskaart voor een eeuwenoud patrimonium. Met onmisbare informatie, die tal van stadsbezoeken net dat ietsje meer zal geven.
Binnenflap
Eindeloze bossen en velden waarin onaanzienlijke dorpen en stadjes. Binnen de stadsgrenzen: houten huizen tegen elkaar geleund, kippen die vrij rondlopen op de ongeplaveide straten. Midden die wirwar: een open marktplein als brandpunt van het gemeentelijk leven... Daar worden de eerste houten stadstorens – belforten genaamd – opgetrokken.
Vanaf de dertiende en de veertiende eeuw – naarmate de welvaart toeneemt – beschikken de meeste Vlaamse gemeenten over een stenen belfort: Ieper, Kortrijk, Lier, Dendermonde... Vaak staan de constructies niet meer ‘vrij’ op het marktplein. Ze raken – zoals de vele unieke illustraties in deze gids laten zien - geïntegreerd in een prestigieus stadhuis of een imposant hallencomplex.
Brandkast voor stedelijke voorrechten, wapenmagazijn, vergaderplaats voor de schepenen, wachttoren, hartslag van de gemeente… Wat is nu precies een belfort? Hoe en wanneer ontstonden de belforten in de Vlaamse steden? Zijn er verschillende soorten? Is het een typisch Vlaams verschijnsel? Michiel Heirman, uw gids langs Vlaamse belforten en stadhuizen, geeft een antwoord.
Michiel Heirman is verbonden aan het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, afdeling Monumenten en Landschappen. Hij werkte mee aan de fraaie publicaties Vlaamse begijnhoven. Werelderfgoed en Vlaamse belforten. Werelderfgoed .
Garengenaaid met flappen
ca. 144 p.
11,5 x 22 cm
ISBN 90 5826 238 3
€ 13,50

Auteur | Michiel Heirman
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Kunst & Fotografie

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789058261137
Boekomslag voor ISBN: 9789058265227
Boekomslag voor ISBN: 9789490714031
Boekomslag voor ISBN: 9789067344913
Boekomslag voor ISBN: 9789047600435
Boekomslag voor ISBN: 9789027405296


Boekn ©