Trappist
Schitterende foto’s tonen wat nooit eerder te zien was
Over de geheimen van het brouwsel
De auteur mocht rekenen op de medewerking van de monniken
Jef van den Steen is expert inzake bier en brouwen
Een must voor elke bierliefhebber
Jef van den Steen
Trappist. Het bier en de monniken
Franse Revolutie. De monniken van de Franse cisterciënzerabdij La Trappe slaan op de vlucht en zwermen uit naar Zwitserland, Italië, Spanje en… de Lage Landen. Westmalle, Westvleteren, de Achelse Kluis, Chimay, Rochefort en Orval: wie zijn de trappisten? En uit welk vaatje tappen ze?
‘Men drinkt nooit wijn, bier of cider of welke andere alcoholhoudende drank dan ook, maar alleen zuiver water.’ Dom de Lestrange, abt van La Trappe, hield zijn trappisten kort. Te kort, want later werd ook de plaatselijke volksdrank toegelaten. Die was in België, naast afgeroomde melk en karnemelk, bier! Om ‘ledigheid’ te voorkomen en om ‘van de arbeid hunner handen’ te kunnen leven, beslisten de monniken het bier zelf te brouwen en te verkopen.
Na de Tweede Wereldoorlog werd dat hogegistingsbier de grootste inkomstenbron. De kwaliteit droeg bij tot de goede naam. Veel klanten dronken het trouwens op doktersvoorschrift. Vandaag kent het bier uitstraling tot in het buitenland.
Trappist. Het bier en de monniken schetst de geschiedenis van de zes Belgische trappistenabdijen. De broeder-brouwers, die de zorgvuldig bewaarde geheimen van het brouwsel kennen, geven een rondleiding tussen de brouwinstallaties en laten kennismaken met de geuren, kleuren en smaken van trappist. Vele schitterende foto’s tonen wat nooit eerder voor het publiek te zien was. En wat te denken van een Kempisch varkenshaasje met Westmalle of een haantje in trappist van Rochefort? Bij elk bier vindt u ook exclusieve recepten.
Geen bier zonder water. Trappistenabdijen liggen vaak bij een bron. Vandaar de vele groene trip-tips in deze gids. Jef van den Steen geeft ideeën voor een daguitstap of een weekendje in het hoppeland, de Gaume, de Kempen, de Famenne... En na afloop smaakt een trappist ‘dubbel’ of ‘tripel’ zo goed.
Jef van den Steen kreeg het vertrouwen van de trappisten, waardoor ze hem binnenlieten in hun leefwereld. Hij is een vaste redacteur van Den bierproever , het blad van de Objectieve Bierproevers, de enige bierconsumentenvereniging in ons land.
Over de geheimen van het brouwsel
De auteur mocht rekenen op de medewerking van de monniken
Jef van den Steen is expert inzake bier en brouwen
Een must voor elke bierliefhebber
Jef van den Steen
Trappist. Het bier en de monniken
Franse Revolutie. De monniken van de Franse cisterciënzerabdij La Trappe slaan op de vlucht en zwermen uit naar Zwitserland, Italië, Spanje en… de Lage Landen. Westmalle, Westvleteren, de Achelse Kluis, Chimay, Rochefort en Orval: wie zijn de trappisten? En uit welk vaatje tappen ze?
‘Men drinkt nooit wijn, bier of cider of welke andere alcoholhoudende drank dan ook, maar alleen zuiver water.’ Dom de Lestrange, abt van La Trappe, hield zijn trappisten kort. Te kort, want later werd ook de plaatselijke volksdrank toegelaten. Die was in België, naast afgeroomde melk en karnemelk, bier! Om ‘ledigheid’ te voorkomen en om ‘van de arbeid hunner handen’ te kunnen leven, beslisten de monniken het bier zelf te brouwen en te verkopen.
Na de Tweede Wereldoorlog werd dat hogegistingsbier de grootste inkomstenbron. De kwaliteit droeg bij tot de goede naam. Veel klanten dronken het trouwens op doktersvoorschrift. Vandaag kent het bier uitstraling tot in het buitenland.
Trappist. Het bier en de monniken schetst de geschiedenis van de zes Belgische trappistenabdijen. De broeder-brouwers, die de zorgvuldig bewaarde geheimen van het brouwsel kennen, geven een rondleiding tussen de brouwinstallaties en laten kennismaken met de geuren, kleuren en smaken van trappist. Vele schitterende foto’s tonen wat nooit eerder voor het publiek te zien was. En wat te denken van een Kempisch varkenshaasje met Westmalle of een haantje in trappist van Rochefort? Bij elk bier vindt u ook exclusieve recepten.
Geen bier zonder water. Trappistenabdijen liggen vaak bij een bron. Vandaar de vele groene trip-tips in deze gids. Jef van den Steen geeft ideeën voor een daguitstap of een weekendje in het hoppeland, de Gaume, de Kempen, de Famenne... En na afloop smaakt een trappist ‘dubbel’ of ‘tripel’ zo goed.
Jef van den Steen kreeg het vertrouwen van de trappisten, waardoor ze hem binnenlieten in hun leefwereld. Hij is een vaste redacteur van Den bierproever , het blad van de Objectieve Bierproevers, de enige bierconsumentenvereniging in ons land.
Auteur | | Jef van den Steen |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |