EUROPESE KEUKENS. KOKEN IN DE WERELD
Volgens een legende ontleent het Europese continent zijn naam aan de dochter van een Fenicische koning. De Griekse oppergod Zeus was zo gefascineerd door deze vrouw Europa dat hij zich in een stier veranderde en haar op zijn rug naar Kreta ontvoerde. Het Europese continent, dat reikt van de IJszee in het noorden tot de Middellandse Zee in het zuiden er! zich uitstrekt over verscheidene klimaatzones, heeft tot op beden niets van zijn aantrekkingskracht verloren. In het westen wordt het afgesloten door de Atlantische Oceaan en in het oosten door de Oeral, de Zwarte Zee en de Bosporus. De zeer gevarieerde landschappen en zeeën met doorkliefde kusten, eilanden en schiereilanden en de massieve bergketens van de binnenlanden hebben op een gebied van een vrij geringe oppervlakte bijgedragen aan de opkomst van vele, zeer verschillende culturen. Dat dit werelddeel zoveel mensen van verschillende nationaliteiten herbergde, heeft geresulteerd in een zeer woelige geschiedenis, maar ook tot een vruchtbare kruisbestuiving in de handel en economie, beeldende kunst, muziek, literatuur en architectuur. Een reis door het Europese continent belooft dus opwindend en afwisselend te worden omdat elk land tot met eigen natuurschoon, bezienswaardigheden, tradities en natuurlijk ook de geneugten van de diverse keukens. Het plezier van zo'n rondreis wordt nog verhoogd doordat de grenzen van het voormalige Oostblok zijn geopend. In dit, boek worden gerechten uil Europese landen beschreven die weliswaar regelmatig bezocht worden, maar waarvan de specialiteiten tot op beden overvleugeld werden door, de toonaangevende grote keukens van Europa. Niettemin is het zeer de moeite waard een blik te werpen in de pannen van dit culinair veelbelovende Europa. Maak kennis met de heerlijke vleesgerechten en zomerse bessendesserts van de Scindinaviërs. Proefde malse runderen lamsvleesgerechten uit de Britse keuken. Houdt, u van degelijke kost? Dan zult u genieten van de Nederlandse en Luxemburgse maaltijden en van de meer verfijnde Belgische varianten. Hoe u de meest uiteenlopende kaassoorten tot fantasievolle gerechten kunt omtoveren, kunt u van de Zwitsers leren, maar ook hun gebak is niet te versmaden. En wie zou niet graag toehappen bij de verlokkelijke Russische en Oekraïense sakoeski (voorgerechten) en stevige éénpansmaaltijden? Geniet van de maaltijden die in Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije opgediend worden. Evenals de Balkankeukens zijn ook de keukens van deze landen door vele andere beïnvloed en danken daaraan hun veelzijdigheid. Dit boek wil u uitnodigen voor een rondreis door een onontgonnen culinair Europa. Het eerste hoofdstuk biedt u inzicht in de landschappelijke en cultuurhistorische achtergrond van de verschillende landen. De volgende hoofdstukken met recepten zijn groepsgewijs naar landen ingedeeld. In elk hoofdstuk wordt de traditionele volgorde van de recepten van het betreffende land aangehouden. Alle recepten worden stap voor stap uitgelegd, zodat ze ook voor koks met wat minder ervaring geen probleem vormen. Een aantal minder eenvoudige handelingen wordt aan de hand van foto's verduidelijkt. Aanbevolen dranken, receptvariaties en wetenswaardigheden over een aantal produkten ronden de hoofdstukken met recepten af. Menu-suggesties stellen u in staat om gasten volgens de traditionele keuken van een bepaald land te verwennen. Een woordenlijst aan het eind van dit boek geeft uitleg over belangrijke ingrediënten en culinaire begrippen, terwijl het register u behulpzaam is bij het opzoeken van de recepten.
Auteur | | Cornelia Adam |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |