Amerika. koken in de wereld

Amerika. koken in de wereld

Met één bezoek aan Amerika ontdekt men maar een paar van de talloze aspecten van dit uitgestrekte en veelzijdige land. Dat is niet verbazend als men bedenkt dat de Verenigde Staten ruwweg even groot zijn als Europa en dat de Benelux in de staat Wyoming zou passen. Maar men kan altijd naar het volgende bezoek uitzien. Van de prachtige baaien en vissersdorpjes van New England tot de graanvelden en prairies van de Grote Vlakten, van de gletsjers van Alaska tot de zonnige Westkust, van de woestijnen en canyons van het Zuidwesten tot de bayous van Louisiana heeft elke streek zijn eigen aantrekkingskracht. In het oosten, tussen de Appalachen en de kust, omvat de Atlantische metropoolzone grote steden als Washington, Boston en New Yórk, de altijd drukke "Big Apple". In het westen, dat bezoekers lokt met zijn belofte van stranden, plezier en Hollywood glamour, liggen Los Angeles en San Francisco, een van de mooiste steden van het land. Daartussen liggen de Grote Vlakten en de Rocky Mountains, waar eens Apachen, Sioux en Cherokee op de prairies op bizons jaagden en waar de heilige plaatsen van de Indianen nog steeds ontzag inboezemen. Een ander soort magie vindt men in de Zuidelijke staten, waar op de traag stromende Mississippi raderboten toeristen vervoeren. Statige plantagehuizen, gelegen aan het eind van lange lanen met bomen aan weerszijden, roepen beelden op van voormalige glorie, toen katoen nog "koning" was. Amerika is ook een land van natuurreservaten, woeste gebieden en wildparken, en alle 50 staten hebben een staatspark. Grote delen zijn nog ongerept, en van het arctische noorden tot het subtropische zuiden weerspiegelen de flora en fauna de enorme verscheidenheid aan klimaten en terreinen. Waar u ook gaat, Amerika is een groots land. De hartelijkheid van de mensen, de vele natuurwonderen, de dynamische steden, bier is echt voor elk wat wils. En het land vindt ook door de maag een weg naar de harten van de bezoekers. De V.S. zijn de leidende landbouwnatie in de wereld en nergens is er meer voedsel verkrijgbaar en is de keus zo groot. Of het nu een snelle hap is als gegrilde hamburgers met frites of gepofte aardappels met zure room, of traditionele gerechten als clam chowder, Brunswiek stew, blauwe-bessenmuffins of pecannotentaart, de Amerikaanse keuken heeft een heerlijk scala aan gerechten. Deze zijn in de loop der eeuwen ontwikkeld door de bijdragen van vele immigrantenculturen en -keukens. In restaurants en kleine eetzaken is de bediening efficiënt en enthousiast, en de porties zijn echt reusachtig. Amerikaanse wijngaarden leveren uitstekende wijnen. De bekendste wijnen komen uit Californië en het noordwesten, maar ook in het oosten en zuiden zijn goede wijngaarden. In het eerste hoofdstuk van dit boek gaat u op reis in de Verenigde Staten en maakt u kennis met het land, de bevolking en de culinaire voorkeuren en specialiteiten van de diverse streken. Beginnend met ontbijt en brunch zijn de hoofdstukken met recepten gerangschikt in de traditionele volgorde van het menu. Er zijn alleen authentieke recepten opgenomen, en voor elk worden stap-voor-stap aanwijzingen gegeven. Ook vindt u suggesties voor variaties en dranken, plus informatie over specifieke, lokale producten. Ten slotte zijn er aanbevolen menu's waarmee u voor verschillende gelegenheden en seizoenen een Amerikaans maal kunt samenstellen. Ook is er een woordenlijst van minder bekende ingrediënten en culinaire uitdrukkingen.

Auteur | Angela Grant
Taal | Nederlands
Type | Hardcover
Categorie | Kookboeken

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789053904428
Boekomslag voor ISBN: 9789044729160
Boekomslag voor ISBN: 9789070485504
Boekomslag voor ISBN: 9789061828945
Boekomslag voor ISBN: 9789053904329


Boekn ©