Mexico. koken in de wereld
Mexico, een fascinerend land in Midden-Amerika, heeft sinds zijn ontdekking door de Spanjaarden aan het begin van (te 16de eeuw een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de Oude Wereld. Met zijn verdwenen culturen, regenwouden vol overwoekerde ruïnes, met sneeuw bedekte vulkanen, verlaten cactuswoestijnen en schitterende stranden is Mexico beslis[ een land van tegenstellingen. Overal worden de bezoekers hartelijk ontvangen, want de Mexicanen zijn een gastvrij en hartelijk volk. Ze lachen graag en veel, ofschoon - of juist omdat - het leven er niet altijd even gemakkelijk is. Wic als toerist het land doortrekt zal echter weinig merken van de armoede die zich achter de Mexicaanse vrolijkheid, de bonte markten en uitbundige feesten verbergt. Het middelpunt, van dit grootste Spaanssprekende land ter wereld is Mexico-Stad, het kloppend hart in het centrale hoogland. Bij de talloze kleine kraampjes die bier evenals overal elders in het land tot het gewone straatbeeld behoren, merkt men onmiddellijk (lat de Mexicanen ook graag buitenshuis eten, De verkopers bieden verschillende hapjes aan, zoals gegrilleerde maïskolven of allerhande tortilla's. Deze dunne deegkoeken van maïs- of tarwemeel worden gevuld, opgerold en vervolgens gebakken of gebraden. 11eL vergt al veel kennis van zaken om te onderscheiden of men een cnchilada, burrito of quesadilla voor zich heeft. De scherpe smaak danken al deze gerechten aan pepers ofwel chiles, die kwistig worden gebruikt. Er bestaan minstens 80 verschillende soorten, de ene al scherper dan de andere. Om de pikante smaak enigszins te Lemperen en Levens de dorst te stillen, hoeft men gelukkig niet ver te zoeken. De bontgekleurde aguas keseas, verfrissende drankjes bereid uit gepureerde vruchten en water, vindt u op iedere straatboek. Wie hef geluk heeft een echt fiesta bij te wonen, heeft pas echt de gelegenheid zich te verdiepen in de culinaire geneugten van Mexico. En helemaal bijzonder is het als u wordt uitgenodigd voor een fiesta bij iemand thuis. Maar ook op de vele grote feesten die de Mexicanen doorgaans op de zocalo vieren, het centrale plein in iedere stad of dorp, worden vele typisch Mexicaanse specialiteiten aangeboden. 41arlachi-groepen, waarvan de leden in kostuums met zilveren knopen en hoeden met wijde randen zijn gestoken, zorgen voor de muziek en zingen meeslepende liederen. Jongelui in traditionele klederdracht voeren u uitbundige volksdansen op voor bet enthousiaste publiek. In dit boek wordt dit boeiende, afwisselende land met zijn fantasierijke keuken aan u voorgesteld. Het eerste hoofdstuk vertelt u allerlei wetenswaardigheden over de landschappen en steden van de verschillende streken, hun bevolking, tradities, feesten en culinaire specialiteiten. Vervolgens komen de hoofdstukken met gerechten, waarin uitsluitend originele recepten zijn opgenomen. Dank zij de nauwkeurige stap-voor-stap aanwijzingen zijn deze verrukkelijke gerechten heel gemakkelijk in uw eigen keuken te bereiden. Tips, informatie, variaties en schitterende kleurenfoto's vervolmaken de recepten. Een verklarende woordenlijst en enkele menusuggesties ronden het boek af. Veel plezier bij het koken van Mexicaanse gerechten en: Que aproveche! - Smakelijk eten!
Auteur | | Julia Fernandez |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |