Griekenland. koken in de wereld
Een reis naar Griekenland is een reis naar de kust van het licht, waar schilderachtige dorpjes liggen met witte huizen en kerkjes met een koepel zo blauw als de hemel. Een reis naar bergen met olijfboomgaarden, naar zonovergoten stranden om bij te komen van het jachtige leven; en vooral een reis die langs 5000 jaar cultuur en beschaving voert. De schoonheid van het Griekse landschap en de kunstschatten van de oudheid, de oosters onbekommerde levensstijl in de grote steden Athene en Thessaloniki, de hartelijke en ongekunstelde gastvrijheid van de dorpsbevolking: dat alles bepaalt het Griekenland dat eeuwenlang een waarlijk onuitputtelijke inspiratiebron is geweest voor schilders, schrijvers, archeologen en reizigers. De liefde voor Griekenland gaat van oudsher ook door de maag. Al in de oudheid hield men van lekker eten. Een goede kok werd op hoge prijs gesteld en was zeker van een uitstekend inkomen; en in later eeuwen, onder vreemde overheersers, veranderde er niets aan deze situatie. De Romeinen namen hun Griekse koks zelfs mee naar Rome, waar hun kookkunst spoedig furore maakte. En ook heden te dage is de Griekse kookkunst overal geliefd. Uiteraard speelt de gezellige sfeer in de Griekse taverna daarbij ook een rol. In een kring gezeten, een glas Ouzo of Retsina in de hand, verhalen te vertellen, te lachen en samen te eten is bijna zo belangrijk als het genoten maal zelf: of die nu uit allerlei kleine hapjes bestaat of een echte maaltijd van groentepastei, vlees of vis en noedels vormt. Vele gerechten uit de Griekse keuken weerspiegelen de verwantschap die er in, het verleden bestond tussen Griekenland en Klein-Azië, het oude Byzantium, Italië, en in het bijzonder de stadstaat Venetië. Daarnaast kent ieder gebied ook zijn culinaire specialiteiten en streekgerechten, wijnen en traditionele feesten. Hoofdstuk 1 geeft hierover boeiende informatie. In de hierop volgende hoofdstukken met gerechten, in de volgorde waarop zij op het menu verschijnen, vindt u uitsluitend originele recepten. Alle recepten zijn stap voor stap weergegeven, en zijn ook voor de ongeoefende kok thuis gemakkelijk te verwezenlijken. Variaties, korte produkt informatie, tips en wijnsuggesties ronden deze hoofdstukken af. Een uitvoerige woordenlijst aan het eind van het boek geeft u alle informatie over keukentermen en uitdrukkingen uit de Griekse kookkunst. Met behulp van de' menusuggesties zult u in staat zijn uw gasten een in alle opzichten echt Griekse maaltijd voor te zetten.
Auteur | | Kristina Likidis |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |