II Alcoholvrije dranken, bier, gedistilleerd, sociale hygiene Drankenkennis
INLEIDING
Water is voor de mens een eerste levensbehoefte. Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Door onder meer transpiratie verliezen we vocht. Om ons vochtgehalte op peil te houden hebben we gemiddeld 1 á 11/2 liter water per dag nodig. Die noodzakelijke hoeveelheid water nemen we in de eerste plaats tot ons door het drinken van allerlei dranken (elke drank bevat water) maar eveneens door te eten. Ook tal van voedingsmiddelen (vlees, fruit, enzovoort) bevatten in meer of mindere mate water. Voor de instandhouding van ons lichaam zouden we - mits we ons menu verantwoord samenstellen - in principe kunnen volstaan met het drinken van uitsluitend water. Maar gelukkig zijn er plezieriger dranken om aan onze waterbehoefte te voldoen. Over die dranken, behalve wijn, gaat dit lesboek. Wijn komt in een apart lesboek aan de orde: Drankenkennis Deel I. Het doel van dit boek, Drankenkennis Deel 11, is u kennis te laten maken met - de achtergronden van deze dranken (herkomst, produktiewijze, samenstelling) - hun kenmerken en - hoe u ze (voor zover van toepassing) moet bewerken, verwerken, bewaren en serveren. Dranken spelen in de horeca een zeer belangrijke rol. Voor een deel van de dranken geldt dat er alcohol in het spel is. Consumptie van alcohol kan, zoals u weet, negatieve bijwerkingen (ten aanzien van gezondheid en gedrag) hebben. Aangezien u daarmee in uw werkomgeving te maken kunt krijgen, zal ook aan het gezondheids- en maatschappelijk aspect ruim aandacht worden besteed.
Indeling dranken
We kunnen de dranken in verschillende groepen indelen.
Een hoofdverdeling is bijvoorbeeld
alcoholvrije dranken en
alcoholhoudende dranken
Elk van deze groepen kan weer op tal van andere manieren worden onderverdeeld.
Bij de opzet van dit lesboek zijn we uitgegaan van de volgende onderverdeling:
alcoholvrije dranken, waartoe behoren
melk
koffie
thee
cacao ('chocola')
bron- en mineraalwater
vruchtesappen en vruchtendranken
frisdranken
alcoholvrije aperitieven - alcoholhoudende dranken, die weer kunnen worden onderverdeeld in
zwak-alcoholhoudende dranken (zoals bier en wijn)
sterk-alcoholhoudende dranken (gedistilleerd, zoals jenever).
Water is voor de mens een eerste levensbehoefte. Het menselijk lichaam bestaat voor het grootste deel uit water. Door onder meer transpiratie verliezen we vocht. Om ons vochtgehalte op peil te houden hebben we gemiddeld 1 á 11/2 liter water per dag nodig. Die noodzakelijke hoeveelheid water nemen we in de eerste plaats tot ons door het drinken van allerlei dranken (elke drank bevat water) maar eveneens door te eten. Ook tal van voedingsmiddelen (vlees, fruit, enzovoort) bevatten in meer of mindere mate water. Voor de instandhouding van ons lichaam zouden we - mits we ons menu verantwoord samenstellen - in principe kunnen volstaan met het drinken van uitsluitend water. Maar gelukkig zijn er plezieriger dranken om aan onze waterbehoefte te voldoen. Over die dranken, behalve wijn, gaat dit lesboek. Wijn komt in een apart lesboek aan de orde: Drankenkennis Deel I. Het doel van dit boek, Drankenkennis Deel 11, is u kennis te laten maken met - de achtergronden van deze dranken (herkomst, produktiewijze, samenstelling) - hun kenmerken en - hoe u ze (voor zover van toepassing) moet bewerken, verwerken, bewaren en serveren. Dranken spelen in de horeca een zeer belangrijke rol. Voor een deel van de dranken geldt dat er alcohol in het spel is. Consumptie van alcohol kan, zoals u weet, negatieve bijwerkingen (ten aanzien van gezondheid en gedrag) hebben. Aangezien u daarmee in uw werkomgeving te maken kunt krijgen, zal ook aan het gezondheids- en maatschappelijk aspect ruim aandacht worden besteed.
Indeling dranken
We kunnen de dranken in verschillende groepen indelen.
Een hoofdverdeling is bijvoorbeeld
alcoholvrije dranken en
alcoholhoudende dranken
Elk van deze groepen kan weer op tal van andere manieren worden onderverdeeld.
Bij de opzet van dit lesboek zijn we uitgegaan van de volgende onderverdeling:
alcoholvrije dranken, waartoe behoren
melk
koffie
thee
cacao ('chocola')
bron- en mineraalwater
vruchtesappen en vruchtendranken
frisdranken
alcoholvrije aperitieven - alcoholhoudende dranken, die weer kunnen worden onderverdeeld in
zwak-alcoholhoudende dranken (zoals bier en wijn)
sterk-alcoholhoudende dranken (gedistilleerd, zoals jenever).
Auteur | | K. Koolhoven |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Technologie & Bouwkunde |