Menu planner Indiase keuken.
De Indiase keuken is een avontuur met zoveel afwisseling dat het begrip 'Indiaas eten1 eigenlijk een gemeenplaats is. Er bestaan niet alleen geografische en regionale indelingen, maar er kan ook een verdeling worden gemaakt op grond van religieuze, sectarische en culturele verschillen. Een typisch vegetarische maaltijd uit het zuiden van India lijkt bijvoorbeeld in geen enkel opzicht op een doorsnee maaltijd (met vlees) uit het noorden. Niet alleen de gerechten zijn anders, er wordt ook op een totaal andere manier met voedsel omgegaan. In India is voeding en eten verweven met de dagelijkse rituelen: de bereiding, het opdienen en het gezamenlijk gebruiken van de maaltijd en het offeren van voedsel is een van de belangrijkste bezigheden. Het meest gebruikte kookgerei in de keuken in India zijn de handi, de kadhai en de tawa. De handi, een dikwandige pan met een ronde bodem en een wijde bovenkant met daarop een goed sluitend deksel, wordt meestal gebruikt voor het langzaam stoven van curry's en gerechten met linzen. De kadhai, die lijkt op de Chinese wok, heeft eveneens een dikke wand en een ronde bodem en soms een dunne deksel. Deze pan wordt meestal gebruikt om te frituren en te roerbakken, De tawa is een platte, dikke, gietijzeren roosterplaat en wordt gebruikt voor het bakken van het ongedesemde Indiase brood en voor het grilleren. Eenvoudige garneringen als uiringen of partjes citroen zijn over het algemeen niet in de ingrediƫntenlijsten opgenomen, omdat ze naar wens kunnen worden toegevoegd of weggelaten.
De recepten in dit boek zijn verzameld door de chef-koks van de Welcomgroup Maurya Sheraton Hotel and Towers, New Delhi, onder de deskundige leiding van de chefs Gev Desai en Imtiaz Qureshi. Zij hebben hun deskundigheid en ervaring niet alleen gebruikt om oude recepten te vereenvoudigen en aan te passen, maar hebben ook nieuwe receptuur ontwikkeld.
Auteur | | H. Noy |
Taal | | Nederlands |
Type | | Spiraalgebonden |
Categorie | | Kookboeken |