Onderweg...
Het begon bij de Hippies die, na het puinruimen van de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw, op zoek gingen naar een nieuw soort samenleving van liefde, zonder oorlogen en belemmerende oude regels en instituten. 'Peace and Love' en 'Flowerpower' waren hun credo's.
De avontuurlijksten onder hen trokken met de Magic Bus naar India waar zij geestverruimende middelen vonden, maar ook leermeesters ontmoetten die hen de weg naar hun idealen wilden wijzen met meditatie, yoga en wijsheid.
Het gevolg was dat aan de randen van de westerse maatschappij veranderingen plaats vonden die nog steeds doorwerken. Yoga en meditatie zijn nu algemeen geaccepteerd evenals alternatieve geneeswijzen. Woorden als 'goeroe' en 'avatar' zijn algemeen aanvaarde begrippen geworden. Mensen zijn zich bewuster geworden van de natuur, de toestand van de planeet en zichzelf.
Deze zachte revolutie begon met fenomenen als idealistische woongemeenschappen en communes en de opkomst van goeroes en leermeesters, voornamelijk uit India.
Een van de meest bekende van hen, in de jaren zeventig en tachtig, was Bhagwan Shree Rajneesh. Met zijn zeer controversiële uitspraken haalde hij vaak de media. Omdat hij voor vrije seks was, werd hij wel seksgoeroe genoemd en hij kreeg veel bekendheid omdat hij een vloot van Rolls Royce auto's tot zijn beschikking had, waarvan men abusievelijk meende dat die zijn persoonlijk eigendom waren.
Hij had honderdduizenden volgelingen, in Europa, Noord- en Zuid Amerika en Australië. Een verrassend hoog percentage had een universitaire of hogere beroepsopleiding. Ze kleedden zich in het rood, waardoor ze overal herkenbaar waren en trokken veel aandacht.
Naast Bhagwan kregen veel meer Indiase leermeesters bekendheid in het westen. Zij leidden westerlingen op die ook weer de inzichten, wijsheden en methodieken van hun leraren verspreidden.
Veel van deze gebeurtenissen maakte ik persoonlijk mee.
Ik was niet op een goeroetrip, maar had wel mijn kritiek op de westerse voorwaarden om gelukkig te zijn: het verkrijgen van status en verzamelen van bezit. Was ik daarvoor op deze planeet gekomen? Was dit nu waar het leven om gaat? Ik voelde me als een "Rebel without a cause". Ik wist wel waar ik tegen was, maar het was voor mij niet duidelijk waar ik dan voor was.
Op een wereldreis van Polynesië, waar ik voor de VN gewerkt had, op weg naar Europa, eind jaren zeventig, trof ik in India de hippies van Goa. Daar werd ik verwezen naar een bijzondere leermeester in Poona: Bhagwan Shree Rajneesh. Ik ontmoette hem en werd getroffen door zijn krachtige persoonlijkheid.
Ik reisde door naar Afrika en nieuwe avonturen. Onderweg las ik enige boeken van Bhagwan. Zijn visie sprak mij aan: een samenleving gebaseerd op meditatie en bewustzijn. Daarmee wilde hij experimenteren in communes rond de wereld. Dit was een rebellie waar ik VOOR kon zijn.
Na ruim een jaar besloot ik in deze experimentele karavaan mee te reizen en werd sannyasin. In het rood werkte ik nog een jaar voor de VN in Nairobi, Kenya, maar wilde daarna de commune in: alles meemaken.
Ruim vijf jaar beleefde ik de vele intense aspecten van het communeleven in zowel Amsterdam als in de VS, in Rajneeshpuram.
Een turbulente tijd.
Na de dood van Bhagwan in Poona, waar ik bij zijn crematie was, in 1990, zwierf ik jarenlang door India en Indo-China, op zoek naar avontuur en waarheid. Ik ontmoette veel leermeesters, waaronder Poonjaji, Isaac Shapiro, Shantimayi, Thich Nhat Hanh en de Dalai Lama. De meesten interviewde ik. Hun wijsheden en eigen ervaringen verdiepten mijn inzichten.
Mijn reisavonturen, belevenissen in de communes en levenservaringen zijn verweven in dit boek.
Auteur | | Sanatan de Jongh Swemer |
Taal | | Nederlands |
Type | | Paperback |
Categorie | | Biografieën & Waargebeurd |