De Middellandman
DE MIDDELLANDMAN - Nico Haasbroek
100 DAGEN DOOR EEN ROTTERDAMSE BUURT IN TRANSITIE
Hoe een voormalig hoofdredacteur terug naar de basis ging en buurtverslaggever werd
In september 2015 begon Nico Haasbroek dagelijks door zijn buurt te wandelen en erover te bloggen. Hij gaf zichzelf 100 dagen de tijd om als nauwkeurig observator (maar ook positieve bemoeial) zijn eigen Middelland, gelegen in Rotterdam-West, beter te leren kennen en gelijktijdig een interessant buurtexperiment op de voet te volgen. Dat experiment voltrekt zich onder de naam 'Mooi Mooier Middelland' en is een zogenaamde 'co-creatie' tussen bewoners en gemeente. Daar wilde Haasbroek het zijne van weten, dus ging hij op pad: de Middellandman was geboren. Haasbroek is na vele journalistieke omzwervingen terug bij de basis, zijn eigen buurt, met aftands analoog opnameapparaatje in de hand. Het project 'de Middellandman' groeide uit tot iets groters, inclusief buurttalkshows, een tv-serie, en een cursus over de vraag hoe je een buurt kan veranderen en verbeteren, gegeven aan de Rotterdamse Volksuniversiteit.
Haasbroek heeft zich gedurende zijn carrière op vele manieren met het stadsleven beziggehouden. Zo maakte hij in de jaren '70 een lange radioserie over de Haagse Schilderswijk voor de VPRO, runde hij het legendarische café Club Math op de grens van Rotterdamse wijken Spangen en Bospolder-Tussendijken, en voerde hij de redactie van het boek 'Handel Dapper' over succesvol buurtverzet in Deventer. Daarnaast gaf hij als journalist leiding aan het NOS-journaal en initieerde hij als eerste hoofdredacteur van RTV Rijnmond vele journalistieke buurtprojecten.
Haasbroek: "De grote thema's in mijn leven zijn journalistiek en de stad. Beide bieden ruimte voor experiment en avontuur. Zo begon ik als 16-jarige over gebeurtenissen in mijn geboortestad te schrijven in het Dagblad voor Amersfoort en kwam ik via onderzoeksjournalistiek uiteindelijk als buitenlands correspondent in Bonn en New York terecht. Ik heb mogen werken in steden als New York, Istanbul, Barcelona en Berlijn. Met die ervaring ben ik op latere leeftijd mijn eigen micro-omgeving weer gaan onderzoeken. Daarmee blaas ik hopelijk het edele werk van de lokale verslaggever, een onderschatte functie mijns inziens, nieuw leven in."
In het boek doet Haasbroek verslag van ontmoetingen met onder meer de lokale huisarts, een Eritrese vluchteling, en een Poolse schoonheidsspecialiste, neemt hij de wereldberoemde socioloog Saskia Sassen op sleeptouw, en interviewt hij buurthistoricus Gerard Peet en stadmaker Frans Soeterbroek over het verleden en de toekomst van de wijk.
"Als ik buurtburgemeester was, zou ik totaal anders met de ontwikkeling en innovatie van Nederlandse wijken omgaan dan nu gebruikelijk is. Ik zou zeggen: begin allereerst met een toekomstvisie. Ga uit van een 'broekhouding', dat wil zeggen, van een buurteconomie die zijn eigen broek moet ophouden. Zet vervolgens de mensen die in de buurt wonen en leven centraal, die ondanks hun enorme kennis en potentie vaak werkloos, achtergesteld of eenzaam zijn."
DE MIDDELANDMAN is een boek waaruit vele wijken in Nederland inspiratie kunnen putten, en een must voor stadmakers, wijkambtenaren en actieve bewoners die bezig zijn met leefbaarheid en transitie in stedelijke gebieden.
Auteur | | Nico Haasbroek |
Taal | | Nederlands |
Type | | Paperback |
Categorie | | Wetenschap & Natuur |