Wat wij aten
Josep Pla (1897-1981) is bij uitstek de chroniqueur van Catalonië. In een oeuvre dat meer dan dertigduizend bladzijden omvat doet hij met een scherp oog en een onmiskenbaar eigen stem verslag van alles wat hij op zijn lange levenspad tegenkomt. Tot op de dag van vandaag geldt hij als een van de meest geliefde Catalaanse auteurs.
In 'Wat wij aten' kijkt Josep Pla op zijn oude dag terug op wat er zoal op zijn bord heeft gelegen. Waar komen al die producten vandaan, wat is de geschiedenis ervan, hoe verdienen de mensen hun brood ermee? Simpele maar wezenlijke vragen. Aan de hand van het verhaal over de keuken die hem heeft gevoed maakt de lezer kennis met een land, een volk, een tijdperk, een manier van leven. Josep Pla beschouwt de dingen die ter tafel komen met humor, eruditie en boerennuchterheid. Het is deze mengeling die zijn stijl zo uniek maakt.
Ferran Adrià (El Bulli), afkomstig uit dezelfde streek als Pla: 'Pla gebruikte het voedsel voor zijn ideeën en overpeinzingen over het leven, en dat is juist zo interessant.'
In 'Wat wij aten' kijkt Josep Pla op zijn oude dag terug op wat er zoal op zijn bord heeft gelegen. Waar komen al die producten vandaan, wat is de geschiedenis ervan, hoe verdienen de mensen hun brood ermee? Simpele maar wezenlijke vragen. Aan de hand van het verhaal over de keuken die hem heeft gevoed maakt de lezer kennis met een land, een volk, een tijdperk, een manier van leven. Josep Pla beschouwt de dingen die ter tafel komen met humor, eruditie en boerennuchterheid. Het is deze mengeling die zijn stijl zo uniek maakt.
Ferran Adrià (El Bulli), afkomstig uit dezelfde streek als Pla: 'Pla gebruikte het voedsel voor zijn ideeën en overpeinzingen over het leven, en dat is juist zo interessant.'
Auteur | | Josep Pla |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |