Respectvol communiceren met ouderen

Respectvol communiceren met ouderen

Ouderen vragen respect en wensen als volwassenen aangesproken en behandeld te worden. Niet met kinderlijke taal of op een onvolwassen wijze. De manier waarop begeleiders, hulp- en zorgverleners met hen praten en omgaan, zegt veel over wie ze zelf zijn. Kunnen ze zich inleven in een wereld die niet de hunne is; kunnen ze geduld en tijd opbrengen om met hen op weg te gaan; kunnen ze hen respecteren ondanks al hun onvolmaaktheden en beperkingen; kunnen ze de communicatie, omgang en taal open, eerlijk en tactvol met hen voeren?

Het gaat om ouderen met een normaal verouderingsproces of die bovendien nog door extra beperkingen worden getekend. Daarom komt de communicatie met ouderen met dementie, verwardheid, een niet-aangeboren hersenletsel, gehoor- en gezichtsstoornissen uitdrukkelijk aan bod. Door de toenemende technologische mogelijkheden en de diversiteit in de samenleving zijn digitaal communiceren, communiceren met ouderen met een anderstalige achtergrond en laaggeletterdheid en ondersteunde communicatie evenzeer aan de orde.

Respectvolle communicatie, respectvolle omgang is niet altijd gemakkelijk. Ouderen hebben ook hun karakter, hun persoonlijkheid waarvan sommige kenmerken met het ouder worden nog meer in de verf komen te staan. Toch moet het uitgangspunt altijd blijven: vooral mét hen praten en niet alleen óver hen, in het besef dat hun wereld kleiner en eenzamer wordt.



Louis Heylen, professionele bachelor en master in de logopedie, en doctor in de medische wetenschappen, was diensthoofd en adviseur van de Dienst Logopedie KMSL in Turnhout en directeur van de Centra voor Ambulante Revalidatie van Turnhout, de Zuiderkempen en Mechelen. Onder zijn leiding startte het Revalidatiecentrum voor Niet-Aangeboren Hersenletsels in Turnhout. Hij is postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit Antwerpen en was gastprofessor aan de Universiteit Gent. Hij was voorzitter van de Belgische Beroepsvereniging voor Logopedisten en van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten. Momenteel is hij bestuurder in diverse organisaties.

Toon Blux, professionele bachelor in de logopedie, werkte achtereenvolgens in het Centrum voor Spraak- en Taalpathologie in Hasselt, het Ganspoelinstituut in Huldenberg, het Imeldaziekenhuis in Bonheiden en als zelfstandige in Haacht. Hij was bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten.

Karin Neijenhuis is logopedist en spraak-taalpatholoog. Ze is doctor in de medische wetenschappen en werkzaam als lector Zorg voor Communicatie en docent logopedie bij Hogeschool Rotterdam. Samen met docent-onderzoekers in het lectoraat voert ze praktijkgericht onderzoek uit naar bevordering van de communicatieve toegankelijkheid van personen en organisaties, in het bijzonder ten behoeve van communicatief kwetsbare personen. De expertise van logopedisten staat hierbij centraal.

Marc De Bodt, professionele bachelor en master in de logopedie, en doctor in de medische wetenschappen, werkte in de sectoren revalidatie en personen met meervoudige beperking en bij het revalidatiecentrum van het Universitair Ziekenhuis Gent. Hij was hoofdlogopedist, nu directeur, van het Universitair Revalidatiecentrum voor Communicatiestoornissen van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Hij is hoogleraar aan de Universiteit Antwerpen en gastprofessor aan de Universiteit Gent.

ISBN: 9789463712002

Auteur | Louis Heylen
Taal | Nederlands
Type | Onbekende bindwijze
Categorie | Gezin & Relaties

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789044137798
Boekomslag voor ISBN: 9789463713566
Boekomslag voor ISBN: 9789082306422
Boekomslag voor ISBN: 9789463650502
Boekomslag voor ISBN: 9789044119794
Boekomslag voor ISBN: 9789077942116


Boekn ©