Wijn in Nederland
Benamingen als Wijnstraat of Wijnhaven in stadskernen herinneren aan het economisch belang van de wijnhandel vóór 1800. Met belastinginkomsten uit wijn werden oorlogen, weeshuizen en gebouwen betaald. Eind achttiende eeuw daalde de wijnconsumptie sterk en zakte de wijnhandel in. Pas vanaf 1960 dronk men weer evenveel wijn als vroeger. Deze geschiedenis van wijn beschrijft karakteristieken van wijnhandelaren en -consumenten, de invloed van overheid en van wijnschrijvers, de kwaliteit van wijn, de veranderende smaak van de wijndrinker en de ontwikkeling van Nederlandstalig wijnjargon. De rode draad in het boek is de oude en hardnekkige claim dat wijn gezond zou zijn.
"En ik maar denken dat ik een en ander over wijn wist." – Harold Hamersma, veelbekroond schrijver over wijn
"Met 'Wijn in Nederland' is een zeer boeiend aspect van de Nederlandse geschiedenis verder ontsloten. Hierop kunnen andere studies dankbaar voortbouwen." – Mariëlla Beukers, wijnkronieken.nl
"En ik maar denken dat ik een en ander over wijn wist." – Harold Hamersma, veelbekroond schrijver over wijn
"Met 'Wijn in Nederland' is een zeer boeiend aspect van de Nederlandse geschiedenis verder ontsloten. Hierop kunnen andere studies dankbaar voortbouwen." – Mariëlla Beukers, wijnkronieken.nl
Auteur | | Rob Blijleven |
Taal | | Nederlands |
Type | | Paperback |
Categorie | | Mens & Maatschappij |