Sociaal recht in essentie (negende editie)
Het Belgische sociaal recht is een uitgebreid kluwen van diverse regelgevingen op ver- schillende niveaus. Het bevat zo veel regels en uitzonderingen dat men snel de weg dreigt kwijt te raken. Dit handboek vormt een gids voor wie een volledig overzicht wenst, maar biedt tegelijkertijd ook voldoende diepgang voor wie meer wil weten. Het bespreekt op overzichtelijke wijze de essentie van het sociaal recht. De auteurs blijven stilstaan bij de belangrijkste topics, zonder zich te verliezen in al te verregaande details.
Het boek bestaat uit vijf delen. Na een eerste algemeen deel wordt in het tweede deel uitgebreid stilgestaan bij de Arbeidsovereenkomstenwet (aangaan van de overeenkomst, rechten en plichten van de partijen, schorsing en einde van de overeenkomst). Daarnaast komen ook de belangrijkste bepalingen van de Arbeidswet, de Feestdagenwet, de Loon- beschermingswet, de Uitzendarbeidswet, de Arbeidsreglementenwet en de jaarlijkse va- kantie aan bod. In het derde deel wordt eerst een globaal overzicht gegeven van de sociale zekerheid in Belgiƫ. In het vierde deel komt dan het statuut van de zelfstandige ter sprake. Ten slotte gaan de auteurs in een vijfde deel nog in op de oplossing van sociale geschillen.
Sociaal recht in essentie is een algemeen inleidend werk, specifiek gericht op studenten aan de hogeschool, maar dankzij de totaalbenadering is het boek ook zeer toegankelijk voor andere gebruikers. Aan de hand van concrete en duidelijke voorbeelden worden de meest ingewikkelde materies aanschouwelijk voorgesteld.
Docenten die dit handboek verplicht voorschrijven aan hun studenten, bleden wij aanvullend les- en oefenmateriaal. Via www.intersentia.be kunnen zij contact opnemen met de uitgeverij om toegang te krijgen.
Dirk Heylen is advocaat-vennoot bij Aglo advocaten. Hij is docent arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht aan de Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen en Thomas More in Geel.
Christiaan Mertens is maatschappelijk werker en criminoloog. Hij is juridisch adviseur op de dienst belangenbehartiging van CM. Hij is docent aan de Thomas More Hogeschool te Geel (graduaat maatschappelijk werk).
Tim Opgenhaffen is deeltijds docent sociaal recht aan de UHasselt, postdoctoraal onder- zoeker welzijnsrecht aan de KU Leuven en lector aan de UCLL. Hij doceert onder meer over het arbeidsrecht en het socialezekerheidsrecht.
Jan Van Looij is sinds 2002 pensioenconsulent bij de Christelijke Mutualiteit. Dagelijks helpt hij de leden een inzicht te geven in en vragen te beantwoorden over hun complexe pensioendossier.
Ilse Van Puyvelde is licentiaat in de rechten (UIA, 1993) en bijzonder licentiaat in het sociaal recht (VUB, 1994). Ze behaalde in 2015 de graad van doctor in de rechten (UA) met een proefschrift over de (eenzijdige) wijziging van de arbeidsovereenkomst. Zij is advocaat bij het kantoor Mploy advocaten sociaal recht, postdoctoraal navorser aan de Universiteit Antwerpen en plaatsvervangend rechter in de arbeidsrechtbank Antwerpen.
Werner Wijnants is pleiter bij de juridische dienst van ACV Provincie Antwerpen. Hij is gespecialiseerd in diverse materies van het socialezekerheidsrecht.
Auteur | | Dirk Heylen |
Taal | | Nederlands |
Type | | Paperback |
Categorie | | Onderwijs & Didactiek |