De taal van verandering

De taal van verandering

Maar weinig veranderingsprocessen in organisaties verlopen succesvol. En áls een aanpak op één plaats tot succes heeft geleid, wil dat nog niet zeggen dat deze in een andere situatie ook effectief zal zijn. 'Veranderingen vinden plaats in een specifieke context, en moeten dus ook contextspecifiek worden benaderd' aldus Rombout van den Nieuwenhof in De Taal van Verandering. Veel veranderingen zijn tegenwoordig dynamische en complexe processen. De auteur pleit ervoor veranderingen niet te reduceren tot eenvoudige tools en simpele modellen. Daar ligt de belangrijkste oorzaak voor falen. In De taal van Verandering laat hij zien hoe juist verschillende perspectieven (verschillende 'talen') kunnen bijdragen aan het vormgeven van succesvolle veranderingen. Door in een dialoog over veranderprocessen 'productieve spanning' te introduceren, kunnen verschillen leiden tot rijkere aanpakken van complexe verandervraagstukken. Succesvol veranderen in essentie dus een dialogisch proces van gemeenschappelijke betekenisgeving. Centraal staat de ontwikkeling van phronèsis: praktische wijsheid voor het concrete geval. De Taal van Verandering omvat een uitgebreide beschrijving van organisatiekundige, veranderkundige en filosofische opvattingen en vat deze samen in praktische aanpak van dynamische en complexe ('taaie') verandervraagstukken door dialoog.
Dr Rombout van den Nieuwenhof MBA werkt (inter-)nationaal als docent, coach, trainer en organisatieadviseur. Hij is directeur van ZENO Adviesbureau voor Organisatieontwikkeling te Amsterdam.
Rombout van den Nieuwenhof maakt met zijn boek en organisatiewerkelijkheid zichtbaar zonder de dynamiek en complexiteit van die werkelijkheid geweld aan te doen. Hierdoor worden nieuwe mogelijkheden zichtbaar die leidinggevenden en organisatieprofessionals kunnen helpen in een proces van diepgaand veranderen waarvan zij zelf onmiskenbaar deel uitmaken.' Prof. dr. Jaap Boonstra, hoogleraar Management van Organisatieveranderingen aan de UvA.
'Het boek is bijna encyclopedisch als het om filosofische uitgangspunten, veranderkundige inzichten en praktijknoties gaat. [...] De lezer zal dus zelf haar of zijn beeld en betekenis moeten vormen. Ik hoop overigens dat het niet blijft bij lezen. De relevantie voor de praktijk is groot (...).' Prof. drs. Wessel Ganzevoort, bijzonder hoogleraar Organisatiedynamiek en - innovatie aan de UvA.
'Rombout van den Nieuwenhof (heeft) een spannend boek geschreven voor de wereld van begeleiding en advisering. Zijn mensen bereid en in staat om elkaar authentiek te ontmoeten in organisaties en vooropgezette opvattingen en belangen te (laten) bevragen? Is het mogelijk om in een omgeving waarin doelen gerealiseerd moeten worden, het met elkaar ook (een poosje) uit te houden bij het niet-weten? Drs. Michiel de Ronde. Hoofdredacteur Tijdschrift voor Begeleidingskunde.
[Het boek is] een bijzonder combinatie van een enorme gedrevenheid om het hele verhaal in al zijn uithoeken te laten weerklinken en te vertellen, maar tegelijkertijd ook ingetogen, tastend, zoekend, duidend en wijzend. Uiteindelijk uitmondend in een dialoog septagram die fraai de verschillende dimensie, 'niveaus' en 'stijlen' van dialoog laat zien op een steeds hoger niveau van tweede orde complexiteit. (E)en verhaal over anders zijn, doen en spreken, in plaats van een theoretisch model over hoe het allemaal precies zou moeten. Een mooi, wijs en inzichtgevend boek (...) waar je zelf in je praktijk aan de slag moet om in gesprekken met anderen een eigen rijke taal te vinden. Prof. dr. Thijs Homan, hoogleraar Implementation and Change Management aan de Open Universiteit

Auteur | Rombout Van Den Nieuwenhof
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Managementboeken

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789462264908
Boekomslag voor ISBN: 9789081538510
Boekomslag voor ISBN: 9789055942435
Boekomslag voor ISBN: 9789031725878
Boekomslag voor ISBN: 9781845203559
Boekomslag voor ISBN: 9782953054699


Boekn ©