Arbeidsrecht en sociale zekerheid

Arbeidsrecht en sociale zekerheid

Arbeidsrecht en sociale zekerheid bestaat uit vier delen. Deel I Arbeidsrecht beschrijft na een korte verkenning van de verschillende arbeidsrechtelijke relaties uitvoerig de rechtsrelatie tussen de werknemer en de werkgever. Aan de orde komen onder andere de drie kenmerken van een arbeidsovereenkomst, gezag, arbeid en loon, de totstandkoming van de arbeidsovereenkomst, de invloed van de cao op de individuele arbeidsovereenkomst, de wetgeving over arbeidstijden, arbeidsomstandigheden, medezeggenschap, zorgverlof en vakantie, en de ontslagbescherming. Het laatste hoofdstuk van dit deel beschrijft de positie van de tijdelijke en flexibele werknemer.

Delen II, III en IV gaan over de Sociale zekerheid. In deel II wordt de juridische basis gelegd voor een goed begrip van de sociale zekerheid. In dit deel worden kernbegrippen van het bestuursrecht, het arbeidsrecht, het vreemdelingenrecht en de privacywetgeving beschreven. Gekozen is voor de begrippen die van belang zijn voor de sociale zekerheid. Deel III beschrijft het stelsel van sociale voorzieningen en verzekeringen. Eerst wordt een globale schets gegeven van de verschillende regelingen en van de bestuursorganen die de sociale zekerheid uitvoeren. Daarna worden de verschillende regelingen een voor een besproken. Vervolgens komen de mogelijkheden van bezwaar en beroep aan bod, en tot slot wordt aan de hand van een loonstrookje van een werknemer de financiering van de sociale zekerheid behandeld. In deel IV wordt een aantal voorzieningen beschreven dat niet tot de kern van de sociale zekerheid wordt gerekend, maar daar wel tegenaan ligt. Aan de orde komen: de huurtoeslag, de zorgtoeslag, de studiefinanciering en de rechtsbijstand.

Er is veel zorg besteed aan toegankelijk taalgebruik en een praktische benadering van arbeidsrecht en sociale zekerheid. Een heldere hoofdstructuur, met aan het begin telkens de kern van het hoofdstuk, een casus uit de praktijk, een afsluitende kernzin na iedere paragraaf, een samenvatting en een beschrijving van de kernbegrippen van het hoofdstuk, gidst de cursist door het boek. Deze structuur maakt het ook mogelijk dat de cursist (delen van) de leerstof zelfstandig bestudeert. De vragen en opdrachten waarmee ieder hoofdstuk wordt afgesloten, stellen hem in staat om vast te stellen of hij de leerstof op toepassingsniveau beheerst.

Auteur | Lydia Janssen
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Rechten

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789059312067
Boekomslag voor ISBN: 9789463173513
Boekomslag voor ISBN: 9789043024228
Boekomslag voor ISBN: 9789037204810
Boekomslag voor ISBN: 9789053305935
Boekomslag voor ISBN: 9789089748713


Boekn ©