De tastbare DDR

De tastbare DDR

De Tastbare DDR

De Tastbare DDR gaat over een land dat niet meer als zelfstandige staatkundige en politieke eenheid bestaat: de Deutsche Demokratische Republik. Het boek verscheen ter gelegenheid van de gelijknamige expositie in 1999/2020 in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn. Zie www.museumhoorn.nl

Friso de Zeeuw vertelt over de Oost-Duitse werkelijkheid in de periode 1945-1990, aan het hand van voorwerpen en documenten uit het DDR-Museum in Nederland. Het kleurrijke resultaat staat haaks op de grauwsluier die de DDR meestal overdekt in oppervlakkige beschouwingen.

De Zeeuw laat zien hoe de mensen ‘er wat van wisten te maken’, vaak improviserend en met ironie. En dat ondanks de alomtegenwoordige communistische dictatuur met zijn tentakels in alle onderdelen van de georganiseerde samenleving, met inbegrip van de Stasi.

De rampzalige planeconomie heeft niet verhinderd dat de industrie een breed palet aan kwaliteitsproducten voortbracht. Dit boek laat ze zien. De meeste daarvan hebben de Duitse eenwording helaas niet overleefd.

Het boek heeft een perfecte balans omdat het Ostalgie steeds in de context van de maatschappelijke en politieke realiteit van toen plaatst. De prettige schrijfstijl, de thematische opbouw en de talrijke, sprekende afbeeldingen maken dit boek ook geschikt voor onderwijsdoeleinden.

Trouw:
"Een land waar je fijn kon leven, niet dankzij, maar ondanks de staat. Uit zijn eigen museum-aan-huis stelde Friso de Zeeuw ‘De tastbare DDR’ samen, een communistische snoepwinkel van een verdwenen land, met smaken die soms zoet, vaker bitter zijn. Blader door deze onvoorbeeldige geschiedenis en lees wat leider Walter Ulbricht over zijn Demo­kra­tische Republik zei: Es muss demokratisch aussehen, aber wir müssen alles in der Hand haben."

Friso de Zeeuw
De tastbare DDR



Auteur | Friso De Zeeuw
Taal | Nederlands
Type | Hardcover
Categorie |

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789021466026
Boekomslag voor ISBN: 9783836565202
Boekomslag voor ISBN: 9789025436377
Boekomslag voor ISBN: 9789047202554
Boekomslag voor ISBN: 9789075717709


Boekn ©