Kritisch Redeneren in de diëtetiek

Kritisch Redeneren in de diëtetiek

Ruim 80% van de diëtisten in Nederland werkt volgens het model Methodisch Handelen. Met het methodisch handelen streeft de diëtist naar een zo effectief en efficiënt mogelijke behandeling volgens een vaste, weldoordachte werkwijze.
Dit boek gaat over kritisch redeneren: een professionele denkvaardigheid, gegoten in een cyclisch proces, waarbij met een kritische houding en een systematische aanpak het diagnostisch en therapeutisch handelen van een behandelaar wordt beschreven. Het kritisch redeneren omvat het proces van het koppelen van observaties en interpretaties aan kennis en ervaring, om zodoende te beredeneren welke volgende stappen genomen moeten worden in het diëtistisch handelen. Het beredeneren gebeurt aan de hand van hypothesevorming.
Gedurende het proces kunnen deze hypothesen op basis van nieuw verworven informatie worden aangenomen, verworpen, bijgesteld of toegevoegd. Het resultaat is een verfijnde diëtistische diagnose.
Kritisch redeneren vormt daarmee een essentieel onderdeel in de diagnostiek en behandeling door de diëtist in elke setting.

In dit boek maakt u, aan de hand van uit- gebreide casuïstiek, kennis met alle facetten van kritisch redeneren. Kenmerkend voor kritisch redeneren is dat hypothesevorming vanaf de aanmelding van de patient/client plaatsvindt en vervolgens in detail wordt uit- gewerkt en aangescherpt totdat uiteindelijk, na uitgebreid onderzoek en klinimetrie, een definitieve hypothese kan worden opgesteld. Deze definitieve hypothese stelt de diëtist in staat een gefundeerde keuze te maken voor een (preventieve) behandeling. De koppeling van kritisch redeneren aan evidence-based practice, wetenschappelijke literatuur, classificatie en klinimetrie, als onderdeel van het methodisch handelen, maakt dit boek uitermate geschikt niet alleen voor studenten van de opleiding Voeding en Diëtetiek maar ook voor de diëtist-professional.

Floor Neelemaat is diëtist-onderzoeker. Halime Ozturk is diëtist/epidemioloog-docent aan de Hogeschool van Amsterdam. Peter Weijs is lector Gewichtsmanagement bij de opleiding Voeding en Diëtetiek van de Hogeschool van Amsterdam en Hoogleraar bij het VUmc.

Auteur | Floor Neelemaat
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Onderwijs & Didactiek

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789082288667
Boekomslag voor ISBN: 9789065085924
Boekomslag voor ISBN: 9789021574530
Boekomslag voor ISBN: 9789023253068
Boekomslag voor ISBN: 9780470976388
Boekomslag voor ISBN: 9789463428989


Boekn ©