Les Bibs Gourmands
Half zum kwam ik op het tee voor dit boek. Op al mijn reizen hanteer ik de Michelingids als leidraad voor mijn gastronomische avonturen waarbij ik dan vooral de restaurants met de Bib Gourmand uitkies. In Nederland Is de Bib Gourmand vrij onbekend en dat vand ik jammer. Ik kende een aantal van de chefs van de restaurants en stelde mij zo voor dat de rest ook wel aardig zou kunnen zijn. Heel brutaal vra een onpersoonlijke, maar snelle en goedkope, e-mail zette ik mijn plannen aan de restaurateurs uiteen. Ik stuitte op een onvervachte weerstand omdat er blijkbaar nogal wat individuen over de hoofden, en vooral op kosten van, de chefs hun boeken willen maken. Zo echter ging dat hier niet. Al snel kregen de “Bibs” In de gaten dat het hier echt om een bijzonder project ging en groeide het enthousiasme met de dag. Nu, ruim drie maanden later ìs de klus geklaard. Maar liefst 61 restaurants en vijftienduizend kilometer later ligt er een uniek boek met ruim honderdtachtig recepten en meer dan vierhonderd foto's. Ik heb heel Nederland op een bijzondere manier mogen ontdekken. Een aanrader voor iedere lezer overigens om deze trip te maken. De chefs, eigenaren en maîtres zijn goede vrienden geworden waarmee ik soms tot in de late, en soms zelfs wel vroege uurtjes heb zitten bomen over wat het leven zo mooì maakt: eten en drinken. Ik ben op plaatsen geweest, mij aanbevolen door de chefs, waar ik overnachtte, of bij heel bijzondere producenten. Het was echt een feest om te doen, ondanks de zeer lange dagen. Wat mij vooral is opgevallen ìs het verschil wssen de Nederlandse en Franse restaurants met cen Bib Gourmand. De gerechten zijn creatiever, minder traditioneel, mooier opgemaakt en zeker hoog op smaak. Maar het grootste verschil is toch in de bediening en de inrichting te vinden. De gastvrijheid die er in de Nederlandse “Bibs” te vinden is gaat alle verwachtingen te boven. U zult zien, u wordt er verzorgd alsof u persoonlijke vrienden bent. Bijna alle restaurants hebben een terras waar gegeten kan worden. Ongeveer tachtig procent heeft een open keuken en in veel zaken is de chef regelmatig aan de tafel te vinden. Kortom, deze restaurants zijn unieke plaatsen in Nederland. Ik heb de vrijheid genomen om in dit boek één chef op te nemen die geen Bib Gourmand heeft. Deze man is zeker uniek in Nederland en heeft met zijn eigenwijze manier van handelen en koken deuren geopend die tot dan toe gesloten waren. Zijn kreeft met vanille stond al op de menukaart voordat veel chefs er aan dachten om iets anders met kreeft te doen als een “Bellevue”. John Halvemaan is een man die ik bijzonder respecteer omdat hij het op zijn manier heeft gedaan, niet makkelijk maar, zoals bewezen, wel haalbaar. Tussen de restaurants door vindt u een aantal producenten/handelaren die in mijn optiek een bijzondere prestatie leveren. Zij dragen er, met natuurlijk nog vele anderen, toe bij dat de Nederlandse gastronomie verder kan groeien, zowel in omvang als in kwaliteit. Mede dankzij dit soort pioniers kunnen restaurants verder gaan dan hun eigen grenzen.
Voor u ligt een prachtig boek. Ik was dan ook zeer vereerd toen ik gevraagd werd om het voorwoord voor dit boek over de Bib Gourmand te schrijven. In dit boek worden niet zomaar restaurants beschreven. De restaurants in dit boek hebben allemaal één ding gemeen; ze hebben allemaal een Bib Gourmand in de Michelin-gids. Een Bib Gourmand betekent een beetje letterlijk vertaald het Bourgondische Michelinmannetje. Ik denk dat er maar weinig mensen zijn die weten waar we het pver hebben als we doelen n op deze kwalificatie van ons culinaire (bijna heilige) boekje. De restaurants vermeld met EN een Bib Gourmand zijn volgens Michelin de restaurants die “good food at moderate prices” \ serveren. De Michelin-sterren zelf hebben met name te maken of je zou moeten omrijden * voor een bepaalde kwaliteit restaurant. Michelin is natuurlijk een bandenfirma die het van NS afgelegde kilometers moet hebben, maar ik kan u verzekeren dat restaurants met een Bib Gourmand in heel veel gevallen ook de moeite van het omrijden waard zijn. Het ìs daarom ook zo leuk dat in dit boek uitsluitend aandacht wordt besteed aan deze klasse van restaurants. De chefs hier, staan niet iedere dag in de schijnwerpers misschien, maar de prestatie die ze moeten leveren ìs daarom niet minder. Met name de toevoeging dat het gebodene voor een zeer redelijke prijs wordt geserveerd, betekent dat zij moeten werken met budgetten die niet al te ruim zijn. Laten we eerlijk zijn, een mooie maaltijd met exclusieve ingrediënten op tafel zetten, is veel minder moeilijk als je ruimer in de budgetten zit, dan wanneer omwille van het “inslagpercentage” de creativiteit van de chef keer op keer aangesproken dient te worden. De in dit boek beschreven 61 restaurants laten zien dat de gastronomie in Nederland een behoorlijke ontwikkeling heeft doorgemaakt. We zijn als landje met een wat smalle culinaire basis toch wel uitgegroeid tot een brede restaurantverscheidenheid. Kijk maar eens naar de recepten die u in dit boek aantreft: alle recepten zijn eigentijds, hebben mondiale invloeden en veel smaak. Het product wordt op een bijzonder leuke manier gebracht. De fotografie is van grote klasse en ik weet zeker dat de gerechten bol staan van de smaak. Ik dank Frans van Meeuwen voor dit leuke initiatief en ben ervan overtuigd dat dit boek een grote bijdrage levert aan de bekendheid van de Bib Gourmand restaurants en de toegevoegde waarde van hun keukens, Voilà
Auteur | | Frans van Meeuwen |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kookboeken |