Mindfulness
Mindfulness is niets anders dan ‘ontspannen uw aandacht erbij houden’. Zowel het eerste als het tweede is makkelijker gezegd dan gedaan.
Toch is het voor iedereen weggelegd. De ‘truc’ ligt erin waarop u moet letten. Dat is nl. per persoon verschillend. Het beste ontwikkelt u mindfulness door uw zintuigen erbij in te zetten. Dit luisterboek leert welk zintuig uw hoogste concentratie-kracht heeft.
De een houdt het beste zijn aandacht gevangen door zijn ogen te gebruiken. Door goed te kijken of door zichzelf voor te stellen hoe iets eruit ziet. Bij een ander helpt zijn gehoor om de concentratie gericht te houden. Dat kan letterlijk luisteren zijn, maar ook ‘innerlijk horen’.
De derde mogelijkheid is uw huid en lichaam als tastzintuig te gebruiken. U kunt letterlijk naar buiten gaan en de wind door u haren voelen gaan, maar u kunt het zich ook voorstellen.
Veel beginners vinden mindfulness moeilijk, omdat ze zo snel afdwalen met hun gedachten. Daarom is het goed om te starten met korte oefeningen. Dit luisterboek leert u in 3 x 10 minuten welk zintuig bij u de grootste mindfulness oplevert.
In de 4e oefening combineert u uw zintuigen ervoor. Bovendien leert u daar de eerste stap om zelf uw amygdala te te beïnvloeden. Dat belangrijke centrum in de hersenen dat zoveel invloed heeft op emoties en immuniteit. (Kijk voor meer info hierover bij het luisterboek Rust en evenwicht.) Na elke oefening krijgt u de kans om te merken hoe sterk uw focuskracht gegroeid is.
Is mindfulness hetzelfde als mediteren? En wat is mediteren? Hoe doet u het en hoe lang? En wat is echt belangrijk erbij? Hoe krijgt u greep op malende gedachten?
Er zijn heel veel technieken, variërend van gedachtenbeheersing tot actieve lichaamsgerichte meditaties. Bij iedere techniek maakt u met hetzelfde verschijnsel kennis: en dat is de snelheid waarmee uw geest afgeleid raakt. Het is soms frustrerend hoe weinig zeggenschap we over onze eigen geest lijken te hebben. Gelukkig is dit slechts een kwestie van trainen.
Wilt u slagen dan is het belangrijk dat u erachter komt welke techniek uw aandacht het meest gevangen houdt. Dit komt dit erop neer dat u bij uzelf ontdekt of u tijdens de meditaties uw concentratie het makkelijkst houdt door op beelden te letten, geluiden, beweging of een menging van deze drie.
Met dit luisterboek merkt u welke dit is. Hierdoor kunt u in de toekomst elke andere meditatie met een kleine wijziging voor uzelf aanpassen.
In het luisterboek staan vier oefeningen. De eerste vijf minuten worden er geregeld teksten gesproken die u helpen uw aandacht erbij te houden. In de volgende vijf minuten volgen steeds langere tussenpozen. De laatste vijf minuten kunt u gebruiken om het op eigen kracht te doen.
Aan de slag
- Doe 40 dagen lang elke dag 1 oefening.
- Houd minimaal vol totdat u de tien minuten gehaald heeft. Deze 10 minuten grens staat in het luisterboek.
- Voordat u het luisterboek afspeelt zorg dat u rustig zit in een ontspannen houding, liefst met een zo natuurlijk mogelijk rechte rug. Houd uw benen recht onder u en uw handen in uw schoot of laat ze rusten op uw dijbenen.
- Iedereen heeft hinder van opkomende gedachten, gevoelens etc. Merk ze bij uzelf op, bekritiseer uzelf niet hiervoor en keer terug tot waar u gebleven was.
- Krijgt u tijdens de meditatie last van jeuk of moet u niezen, krab dan even of snuit uw neus. Dat is de snelste manier om met uw aandacht weer terug te kunnen keren bij de oefening.
- Soms gebeurt het dat tijdens de meditatie pijngevoelens opkomen. Vaak ontstaat dit omdat er al voordat u begon een verhoogde spierspanning was, maar doordat u er niet op lette kon u de pijn wegdrukken. Meditatie maakt u bewuster van de behoeften die uw lichaam stelt. Sta bij zo’n pijn dan bewust stil. Wat voelt u precies aan ongemak? Richt uw ademhaling op die pijnplek en stel u voor dat u met iedere inademing ontspanning naar die plek ademt. Met elke uitademing stelt u zich voor dat u stukjes van de pijn meeneemt. Al snel zult u merken dat de pijn minder wordt of verdwijnt.
- Zorg dat u niet gestoord wordt. Trek u terug op een stille plek in het huis en vertel uw huisgenoten dat u even niet gestoord wilt worden.
Een handleiding in pdf-formaat wordt meegeleverd. U leest daarin waardevolle adviezen.
Inhoud
- Mindful luisteren
- Mindful bewegen
- Mindful kijken
- Openen van het centrale kanaal
Auteur | | Tessa Gottschal |
Taal | | Nederlands |
Type | | Digitaal luisterboek |
Categorie | | Persoonlijke ontwikkeling & Mindfulness |