Dodendans

Dodendans

Houdingen ten aanzien van de dood variëren sterk en zijn cultureel bepaald. In deze bundel wordt vanuit een Nederlandse problematiek gekeken naar doodsrituelen in andere culturen. Rituelen en gebruiken van volken over de hele wereld worden beschreven en geïllustreerd. Op de achtergrond speelt daarbij de vraag naar de betekenis van het verloren gaan van oude christelijke rituelen bij Nederlandse begrafenissen en crematies.

Met bijdragen van: E. Beumers, A. Borsboom, J. Fortuin, S. van der Geest, A. A. Gerbrands, P. van de Klashorst, P. Kloos, F. van Ree, C. Snoek, R. Spruit.
Redactie: Pauline van de Klashorst.

Recensie
De hier gebundelde artikelen zijn bewerkingen van lezingen die in 1989 in het Tropeninstituut zijn gegeven. Getracht wordt, een beeld de schetsen van de wijze waarop in diverse samenlevingen – inclusief de Nederlandse – wordt omgegaan met de dood, de doden en de nabestaanden. Omdat de reactie van een samenleving op de dood onlosmakelijk is verbonden met haar waarden, normen en sociale organisatie, wordt ook ingegaan op het feit dat in Nederland met het verdwijnen van de uiterlijke kenmerken en getoond verdriet het onvermogen om te rouwen toeneemt. Voor de ‘consument’ is als voorlichting de Wet op de Lijkbezorging opgenomen met een toelichting. Verder komen aan de orde Bali, de Dogon in Afrika, de Aborigines in Australië, de Bataks op Sumatra en de Creolen in Suriname en Nederland. Functionele zwart-witte illustraties. Kleine druk. Neutrale omslag.
(Biblion recensie, A.P.G. Spamer)


Auteur | Pauline van de Klashorst
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Mens & Maatschappij

Kijk verder



Boekn ©