De Paradijsvogel en andere mythische dieren
• Prachtig geïllustreerd hardcover-boek. Elk mysteriedier is voorzien
van een abstracte aquarel en kleine pentekening.
• 22 mysteriedieren zijn op een poëtische manier beschreven.
Onderverdeeld in 2 keer 3 thema’s:
woord, verbinding, licht / bewustzijn, leven, eeuwigheid.
Het is aan ons om de rijkdom en diepzinnigheid van het verleden aan veelzeggende beelden levend te houden voor het heden.
De mythische dieren zoals hier beschreven ontsluiten de bijzondere beelden van de waarheid die met elk menselijk hart verbonden is – het onscheidbare leven met de ziel en de geest.
De voorstellingen van mythische dieren dragen een kracht in zich tot spiritueel leven, die verborgen ligt in de mens.
Zij maken, evenals symbolen dat doen, de bewustzijnssprong naar de bovennatuur.
De moderne, technische maatschappij, de wetenschap en de rationalisering drukken hun stempel op de wijze waarop wij de wereld ervaren en tegemoet treden. In een wereld waar vogels het luchtruim moeten delen met onze vliegtuigen, lijkt de droom van de mens om te kunnen vliegen als een vogel in de lucht werkelijkheid geworden.
Wereld en samenleving lijken onttoverd.
De mens gereduceerd tot een samenhangend geheel van atomen, meetbaar vooral.
‘Het getal’ van de statistiek, het economisch belang geeft de toon aan bij belangrijke beslissingen. De enige vorm van zingeving dreigt berekening te worden.
Is dat de reden dat in onze tijd velen depressief raken of zich opgebrand, intens moe voelen?
Waar is weerklank te vinden voor wat ten diepste in een mens leeft?
Waar een bron van kracht, van licht om boven de zwaarte van het alledaagse leven uit te stijgen?
De voorstellingswereld van de mythologie is een symbool voor de spirituele krachten binnen in ons, schrijft Joseph Campbell.
De bron van levenskracht is niet buiten maar in mensen zelf te vinden.
Mythische dieren roepen in onze herinnering een mogelijke andere wereld op – een andere kant van ons leven – de kant waar onze dromen vandaan komen, waar verlangens leven die we onmogelijk dachten. Zelfs dieren die niet de naam hebben ‘mysteriedier’ te zijn, wekken al een bepaald levensgevoel. Zeggen we niet: zo vrij als een vogel…
Hoe hoger een vogel kan opstijgen in de blauwe hemel, des te meer trekt hij immers onze blik mee omhoog in het verlangen naar vrijheid, of misschien zelfs een bovenzinnelijke wereld. Niet voor niets wordt de adelaar een godenvogel genoemd en wordt hij gezien als boodschapper van de geest.
Ook al zijn eenhoorns, griffioenen en vuurvogels naar het rijk der fabels verwezen, zij blijven de verbeelding van de mens prikkelen naar een mogelijk hoger leven. Zij zijn als een ‘roep’ aan de mens om de sluier weg te nemen tussen het bekende dagelijkse leven en het mysterie dat in ons leven verborgen ligt. Het leven zelf laat zich niet onttoveren!
Dit boekje wil een handreiking zijn aan de mens om diep in zich zelf het mysterie van leven te naderen en te ont-dekken. Die mens kan dan besluiten tot een grensverleggend en nieuw betekenisvol, zinrijk leven.
Woord van de auteur:
Een kleine potloodtekening in de krant trekt mijn aandacht.
Een minuscule eenhoorn die behoedzaam zijn hoorn in het water laat steken, getekend door Leonardo da Vinci.
Het raakt me. Het is alsof het dier vlak voor me ligt en me aankijkt met de vraag: ‘Wat ga je met me doen?’ De tijd van bespiegelingen alleen is voorbij.
Het gaat om wat wij doen in en met ons leven. Het eerste wat bij mij opkomt is de mythe van de eenhoorn, die vertelt dat waar de hoorn het water raakt, het vergiftigde water gezuiverd wordt.
Het idee voor dit boek was geboren.
Auteur | | Ankie Hettema-Pieterse |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Mens & Maatschappij |