Nederland Dichterbij Limburg

Nederland Dichterbij Limburg

Onder de Nederlandse provincies is Limburg een buitenbeentje. Voor menige Nederlander begint hier aan. Limburg, bekend om zijn vlaaien en fameus vanwege zijn carnaval, trekt vele toeristen uit binnen- en buitenland.
De provincie wordt van zuid naar noord doorstroomd door de Maas, die tussen Maastricht en Stevensweert de grens met België vormt. De Maas is als handelsweg van belang geweest voor het ontstaan en de bloei van steden als Maastricht, Venlo en Roermond. In het zuiden het buitenland al. De Bourgondische sfeer die er heerst, het heuvelachtige landschap, gevormd door uitlopers van de Ardennen en een uitzondering in het verder zo vlakke Nederland, n de zangerige taal van de Limburgers zijn daar onder andere debet grenst Limburg aan de Belgische provincies Luik en Limburg, in het oosten aan de Duitse deelstaat NordrheinWestfalen en in het noorden en westen aan de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Gelderland.Limburg is de op een na jongste provincie van ons land, maar haar verleden gaat veel verder terug. In Limburg vestigden zich de eerste boeren. Ook de Romeinse en Romaanse cultuur wortelde zich hier als eerste. Van die oude beschavingen zijn in de steden en dorpen nog veel overblijfselen te zien. Zo ligt in Maastricht, de hoofdstad van de provincie, de oude Maasbrug, die dateert uit de Romeinse tijd. De Romeinen trokken door het land en stichtten militaire steunpunten. Daar vestigden zich ook kooplieden en handelaren waardoor zo'n steunpunt kon uitgroeien tot een stad. Uit de Romaanse tijd stammen veel kerkjes, kerken en abdijen. De Onze-Lieve-Vrouwekerk en de Sint-Servaaas in Maastricht en de abdijkerken van Rolduc, Susteren, Roermond en Thorn zijn daar voorbeelden van. Limburg heeft in zijn verleden verschillende overheersers gehad. Delen van Limburg vielen in het verleden onder het Duitse Wik; hertogen van Limburg, graven van Gelre en bisschoppen van Luik hebben over Limburg hun macht uitgeoefend. In 1794 veroverden de Franse troepen Maastricht. Toen aan de Franse overheersing in 1815 een einde werd gemaakt, werd Limburg, zowel het tegenwoordige Nederlandse als het Belgische deel, bij het Koninkrijk der Nederlanden gevoegd. Pas *in 1839, na de Belgische opstand van 1830, werd Limburg in tweeën gedeeld en ontstond de Nederlandse provincie.
Het was niet mogelijk om in dit deel van Nederland Dichterbij ieder kapelletje, elk beekje en elke gevel te beschrijven. Er is in Limburg meer te bezichtigen dan in dit boek kon worden beschreven. Het is trouwens leuker om zelf een mooi plekje te ontdekken dan over tien plekjes te lezen.

Auteur | Eric Strijbos
Taal | Nederlands
Type | Hardcover
Categorie | Mens & Maatschappij

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9783829021067
Boekomslag voor ISBN: 9789018018009
Boekomslag voor ISBN: 9789055135233
Boekomslag voor ISBN: 9789061828037
Boekomslag voor ISBN: 9789021511559
Boekomslag voor ISBN: 9789064073922


Boekn ©