Getallen & Getalrelaties A [Kerndoeltrainer Getallen & Getalrelaties]
Kerndoeltrainer Getallen & Getalrelaties A bevat gevarieerde en betekenisvolle oefeningen rond de getallen t/m 20.
Onderwerpen in Kerndoeltrainer Getallen & Getalrelaties A
Getalbetekenis t/m 20
In het blok Getalbetekenis wordt een relatie gelegd tussen getallen en cijfers en wordt de betekenis van verschillende getallen bekeken; het telgetal (verjaardag) en het naamgetal (buslijn).
Telrij t/m 20
In het blok Telrij wordt geoefend met verder- of terugtellen in sprongen van 1, 2 en 5. Ook wordt gekeken hoe groot een sprong is tijdens het verder- of terugtellen, met regelmatige sprongen (+2, +2, +2).
Getallenlijn t/m 20
In het blok Getallenlijn gaat het om de relatieve positie van getallen ten opzichte van andere getallen (buurgetallen) en wordt de absolute positie van het getal op de getallenlijn bekeken.
Getallen op volgorde t/m 20
In het blok Getallen op volgorde gaat het zowel om getallen in de telrij, als om hoeveelheidsgetallen. Begrippen als klein, groot, minder, meer of evenveel komen hier aan de orde.
Getalrelaties t/m 20
In het blok Getalrelaties wordt bekeken hoe getallen in relatie tot elkaar staan. Hierbij gaat het om de zogenoemde vriendjesgetallen (van 10), wat het rekenen makkelijker maakt.
Resultatief tellen t/m 20
In het blok Resultatief tellen worden hoeveelheden gestructureerd teruggebracht tot cijfers en worden hulpmiddelen (dobbelsteen, eierdoos, rekenrek) aangeboden om het resultatief tellen makkelijker te maken.
Ronde getallen t/m 20
In het blok Ronde getallen worden de tien en twintig opgezocht. Door naar deze ronde getallen verder of terug te springen wordt het rekenen makkelijker gemaakt.
Getalstructuur t/m 20
In het blok Getalstructuur worden op een gestructureerde manier met eenheden en het tiental, getallen samengesteld of opgedeeld. Hierbij worden de dominosteen en de eierdoos gebruikt.
Over Kerndoeltrainer Getallen & Getalrelaties
Welke relatie hebben de getallen 2, 3, 4, 8, 10, 12, 20, 48 en 240 met elkaar? Ze horen allemaal tot het netwerk van getalrelaties rond het getal 24.
Zomaar een voorbeeld van het belang van getallen voor het rekenonderwijs. Niet voor niets vormt de leerlijn getallen en getalrelaties de basis voor optellen en aftrekken, vermenigvuldigen en delen.
In je groep wil je rekening houden met het persoonlijke niveau van de leerlingen. En na een toets komen die verschillen extra naar boven drijven. De meeste leerlingen gaan goed mee, maar een enkele leerling vertoont uitval. De Kerndoeltrainer helpt je verder om de juiste oefening te vinden voor het specifieke probleem waarmee je leerling zit. Elk deel behandelt namelijk een bepaald niveau van de leerlijn getallen en getalrelaties en op basis van je analyses kun je gerichte oefeningen aanbieden die je leerling op dat moment nodig heeft.
En heeft je leerling op verschillende onderdelen uitval? Geen probleem, want het maakt niet uit op welk niveau je leerling begint. Er kan van leerprobleem naar leerprobleem gesprongen worden, want alle leerdoelen van de gehele leerlijn staan in elk deel overzichtelijk opgesomd.
De Kerndoeltrainer Getallen & Getalrelaties omvat alleen oefeningen rond de getallen en sluit goed aan bij kerndoel 26. We hebben dit kerndoel in concrete leerdoelen per niveau uitgewerkt, die elk een deelgebied van de leerlijn behandelt.
Auteur | | Marloes Hofstede |
Taal | | Nederlands |
Type | | Paperback |
Categorie | | Onderwijs & Didactiek |