Operatie Nordwind

Operatie Nordwind

Iedereen heeft gehoord van het Ardennenoffensief, de laatste grote verrassingsaanval van de Duitsers in de Belgische Ardennen in december 1944. Maar wie hoorde iets over het 'tweede' Ardennenoffensief, dat de Amerikanen en hun Franse bondgenoten bijna net zoveel slachtoffers kostte en bijna een breuk veroorzaakte tussen de geallieerden?
Het gaat hier om Operatie Nord- wind, uitgedacht door de Führer in eigen persoon, waarin acht Duitse divisies, waaronder drie SS-divisies, werden ingezet tegen de spaarzaam bezette Amerikaanse linies in het gebied Elzas-Lotharingen. Hoewel het Amerikaanse opperbevel van tevoren gewaarschuwd was door de 'Ultra1 mensen in het Engelse plaatsje Bletchley, bleek de druk van de Duitsers te groot. De Amerikanen waren gedwongen zich terug te trekken. Voor het eerst tijdens zijn campagne in West-Europa gaf Eisenhower zijn troepen bevel om het terrein dat zij met zoveel bloedverlies hadden gewonnen, weer op te geven.
Hij gaf orders dat Straatsburg, dat in de harten van zowel de Fransen als de Duitsers een bijzondere plaats innam, geëvacueerd moest worden. De Gaulle protesteerde. Hij zou zijn eigen Franse troepen bevel geven de stad over te nemen en te verdedigen. Eisenhower dreigde de levering van munitie en voorraden stop te zetten. De Gaulle hield voet bij stuk. Een paar dagen lang in die januarimaand van
1945, waarin Amerikaanse soldaten vochten voor hun leven in de besneeuwde heuvels van Elzas- Lotharingen, zag het ernaar uit dat de Frans-Amerikaanse alliantie uiteen zou vallen en Frankrijk in een soort revolutie zou worden gestort. Uiteindelijk suste Winston Churchill de gemoederen en kon de strijd doorgaan.
De Duitsers werden door de geallieerden verslagen, maar dat ging ten kosten van vele levens van jonge mannen, zowel Franse als Amerikaanse.
Operatie Nordwind, een boek vol snelle actie, gezien door de ogen van de mannen die zich in het heetst van de strijd bevonden, vult een groot hiaat in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Hierin wordt het verhaal verteld van een onbekende strijd, een strijd die de loop van de Eu- ropeese geschiedenis een andere wending had kunnen geven en dat ook deed...
Charles Whiting heeft al zeer veel oorlogsromans geschreven, waarvan alleen al in Engeland zo'n drie miljoen exemplaren zijn verkocht. Ze zijn vertaald in de meeste Europese talen. Enkele van zijn boeken over oorlogsgeschiedenis zijn Bloody Aachen, Patton, Death of a Division en German Home Front. De meest recente titels in dit genre zijn First Blood en Bounce the Rhine.

Auteur | Charles Whiting
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Geschiedenis

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789064214851
Boekomslag voor ISBN: 9789000365524
Boekomslag voor ISBN: 9789089750372
Boekomslag voor ISBN: 9789002192692
Boekomslag voor ISBN: 9788365281388
Boekomslag voor ISBN: 9789044702125


Boekn ©