Burchten En Forten

Burchten En Forten

houten palissaden · de Graven van Vlaanderen · de Romeinse stadsmuur van Tongeren · artilleriestukken · loopgraven · Openluchtmuseum Atlantikwall · Eben Emael · bastions · KW-linie · Fort 4 · waterrijke grachten · motteheuvels · bunkers uit de Tweede Wereldoorlog · vierkante wachttorens · de Dulle Griet · de Kortrijkse Broeltorens · het Steen · grafelijke residenties · het kanon · diplomatiek steekspel · Filips van de Elzas
Zie hoe bouwvakkers materialen aandragen. Betreed de woontoren van een plaatselijke edelman. Probeer nieuwe verdedigingstechnieken en geschut uit. Voel de politieke strubbelingen. Vluchtheuvels, motten, omwallingen, kastelen, torens, citadels, forten, bunkers… Hoe konden bescheiden constructies stap voor stap uitgroeien tot militaire bolwerken? Deze praktische, cultuurhistorische gids laat u delen in de strategische plannen van zovele veldheren en generaals. Tientallen zwart-witfoto’s, oude gravures en plattegronden brengen de meest gevaarlijke en imposante linies dichterbij. Een uitnodiging om – gewapend met deze schat aan informatie – een bezoek te brengen aan de vele versterkingen die Vlaanderen rijk is.
De Romeinse stadsmuren van Tongeren: ze zijn de oudste restanten van de menselijke verdediging in Vlaanderen. Stevig waren ze niet, maar ze ‘stonden’ wel goed. Elke stad die zich respecteerde, had algauw vesten, ter bescherming van de bevolking. De adel legde zich ondertussen toe op de bouw van eigen veilige residenties. Denk maar aan het Gravensteen. Zo’n mottekasteel was de ideale uitvalsbasis voor de verdediging van de streek.
Buskruit en vuurwapens doen de middeleeuwse muren bezwijken. Veelhoekige versterkingen met bastions zijn het antwoord. Enkele eeuwen en veel gevechten verder zijn forten van staal en beton in trek, zoals in Luik, Namen en Antwerpen. Ze maken de weg vrij voor de bunkers van de wereldoorlogen.
Ruim veertig Vlaamse versterkingen kennen vanaf nu geen geheimen meer. Specialisten uit diverse vakgebieden laten de ophaalbrug neer en openen de toegangspoort tot de evolutie van het militaire gebeuren. Deze gids met foto’s van talloze sites is een unieke toegangskaart tot het slagveld van Europa. Luc de Vos , de eminente professor krijgsgeschiedenis aan de Koninklijke Militaire School en aan de K.U.Leuven, coördineerde de redactie.

Auteur | De L. Vos
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Geschiedenis

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789065540621
Boekomslag voor ISBN: 9789024908981
Boekomslag voor ISBN: 9789090329369
Boekomslag voor ISBN: 9789021516202
Boekomslag voor ISBN: 9789020915686
Boekomslag voor ISBN: 9789074311519


Boekn ©