Uitgevaren voor de Kamer Zeeland

Uitgevaren voor de Kamer Zeeland

Uitgevaren voor de Kamer Zeeland
De Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) was in de 17de en 18de eeuw de voornaamste werkgever in het gebied rond de Scheldemonding. In Uitgevaren voor de Kamer Zeeland brengen Nederlandse en Vlaamse historici deze rol op boeiende wijze in beeld.

Scheepssoldijboeken bevatten een schat aan gegevens over de Zeeuwen en Zuid-Nederlanders, die in Middelburg tekenden voor het VOC-avontuur. De digitalisering van deze bronnen, bewaard in het Nationaal Archief in Den Haag, vormde de aanleiding voor een uitvoerig onderzoek naar de herkomst van ruim dertigduizend zeelieden en soldaten, die gedurende de eerste helft van de 18de eeuw inscheepten op Walcheren. Dit omvangrijke deel van de werknemersadministratie, die minutieus werd bijgehouden, vormt tevens het uitgangspunt van een onderzoek naar de arbeidsomstandigheden en het leven aan boord tijdens de lange zeereizen. Een analyse van de sterfte onder de bemanningen - van kapitein tot scheepsjongen - die tussen Middelburg en Batavia voeren, leverde interessante indicaties op van de kwaliteit van hun levens.

Aan de hand van nagelaten dagboeken volgen we de levens van een Duitser en een Vlaming in dienst van de VOC. De auteurs kozen bewust voor getuigenissen van figuren die representatief zijn voor de talrijke kleine lieden die een anoniem bestaan leidden in de Oost. De zeer levendige en boeiende egodocumenten geven een unieke kijk op de levenswandel van 18de-eeuwse fortuinzoekers en vrijbuiters in Zuidoost Aziƫ, alsook op hun drijfveren om voor zeven jaar het vaderland adieu te zeggen en een onzekere toekomst tegemoet te gaan.


Auteur | J. Parmentier
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Geschiedenis

Kijk verder



Boekn ©