Prima Filosofie

Prima Filosofie

Prima Filosofie biedt allereerst een kennismaking met de filosofie en wil leerlingen motiveren voor dit vak. De leerlingen worden gestimuleerd zelfstandig na te denken over de grote bestaansvragen. Daarmee kan deze methode gebruikt worden binnen de eerste leerjaren als voorbereiding op het vak filosofie in de hogere leerjaren op die scholen die filosofie als eindexamenvak aanbieden maar ook op scholen die filosofie - buiten het eindexamenvak - zien als noodzakelijke aanvulling op en verdieping van het lesprogramma.

In Prima Filosofie worden tevens vaardigheden aangeleerd die bij tal van schoolvakken hun diensten kunnen bewijzen. Hierbij kan men denken aan vaardigheden als het kunnen ontmaskeren van ondeugdelijke argumenten en redeneringen, het scherp krijgen om wat voor soort kennis het gaat en op welke wijze uitspraken toetsbaar zijn.

Op de derde plaats wil Prima Filosofie tegemoetkomen aan het sterke maatschappelijke verlangen naar aandacht voor moraal en ethiek binnen het onderwijs. Met name de hoofdstukken over mensbeelden en ethiek kunnen hiervoor worden gebruikt.

De bedoeling is de leerling aan het vak te laten proeven. De cursus is enerzijds geschreven op het niveau van de leerling, maar wil daarnaast zeker ook uitdagen. Het is dus niet alleen maar een verzameling makkelijke, hapklare brokjes. De opdrachten prikkelen de leerlingen tot het zetten van eerste zelfstandige stappen in de filosofie, tot verwondering maar ook tot zelfstandig denken en argumenteren.

De cursus richt zich in eerste instantie op de eerste drie klassen van het VWO. Met de nodige aanpassingen is ook gebruik binnen het HAVO - ook op hogere klassen - mogelijk. Het docentenboek volgt het leerlingenboek op de voet maar is op tal van punten aanmerkelijk uitgebreider. De docent kan zo, afhankelijk van het niveau en leerjaar, materiaal toevoegen.

In een vijftal hoofdstukken leert de leerling waar filosofen en de filosofie zich zoal mee bezig houden. En dat betekent een eerste kijk op:

- wat filosofie nu eigenlijk is
- wat kennis nu eigenlijk is
- wat juiste en onjuiste argumenten en redeneringen zijn
- wat een mensbeeld nu eigenlijk inhoudt
- wat normen en waarden nu eigenlijk zijn.

Na het openingshoofdstuk kunnen de hoofdstukken twee tot en met vijf ook afzonderlijk en in andere volgorde behandeld worden, zodat de docent zijn lessen kan aanpassen aan de belangstelling én de mogelijkheden en beperkingen die het rooster nu eenmaal biedt.

Het laatste hoofdstuk geeft korte historische informatie over de geschiedenis van het filosofische denken, de belangrijkste filosofen en enkele beroemde filosofische boeken, waarna aan het slot, ten behoeve van de leerling, nog een kleine lijst van namen, woorden en begrippen uit de tekst volgt.

Auteur | Ton Vink
Taal | Nederlands
Type | Hardcover
Categorie | Onderwijs & Didactiek

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789460360442
Boekomslag voor ISBN: 9789059970632
Boekomslag voor ISBN: 9789055737611
Boekomslag voor ISBN: 9789460362682
Boekomslag voor ISBN: 9789460360053
Boekomslag voor ISBN: 9789024431359


Boekn ©