Op reis en aan tafel met Katharina van Kleef
Op basis van bronnenmateriaal uit het Hertogelijk Archief te Arnhem, waar de archieven van de graven en hertogen van Gelre worden bewaard, geeft deze publicatie een ongelofelijk rijk geschakeerd beeld van de wereld van Katherina van Kleef. Dankzij de zogeheten keukenboeken waarin de uitgaven voor het levensonderhoud van het hof van Gelre staan genoteerd, maakt de lezer kennis met de context waarbinnen Katherina's beroemde getijdenboek, dat tegenwoordig wordt bewaard in The Morgan Library & Museum te New York, fungeerde. De gegevens over de jaren 1450-1452, toen Katherina's echtgenoot Arnold van Egmond een pelgrimsreis naar het Heilig Land maakte en zij als diens plaatsvervanger het bestuur over het hertogdom Gelre kreeg toevertrouwd, vertellen hoe onze streken er in die periode uitzagen, naar welke residenties de hertogin reisde en hoe deze reizen verliepen. Veel aandacht wordt besteed aan het dagelijks leven op de Valkhofburcht in Nijmegen, waar Katherina in de jaren 1457-1459 verbleef, Er wordt ingegaan op wat er werd gegeten, op de kennis aan het hof over voeding en gezondheid, hoe men het eten bereidde, welke tafelmanieren in de middeleeuwen gangbaar waren en de kleding die werd gedragen. Een boek om van te smullen, ook letterlijk, omdat de rijkdom aan informatie het zelfs mogelijk maakte om enkele menu's te reconstrueren die aan Katherina's hof kunnen zijn genuttigd.
Auteur | | Bert Thissen |
Taal | | Nederlands |
Type | | Hardcover |
Categorie | | Kunst & Fotografie |