ITALIE HET NOORDEN. KOKEN IN DE WERELD

ITALIE HET NOORDEN. KOKEN IN DE WERELD

Van de aan Frankrijk en Oostenrijk grenzende bergen tot het vruchtbare land van Umbrië en de Marche is de noordelijke helft van Italië een kleurrijk mozaïek van contrasterende landschappen en een roerige geschiedenis. Deze hebben geresulteerd in tal van gebruiken en tradities, niet in het minst op kookgebied. Daaruit volgt dat "Noord-Italië" bij verschillende mensen een veelheid van beelden kan oproepen. Bergbeklimmers denken aan gelukkige dagen in de Dolomieten, terwijl natuurliefhebbers denken aan het voorjaar in Alto Adige, wanneer de fruitbomen in bloei staan, of aan het begin van de zomer in Vatte d'Aosta, wanneer de weiden aan de voet van de met sneeuw bedekte bergen met bloemtapijten bedekt zijn. Hedonisten dromen van de langgerekte zandstranden in Toscane, de naar kruiden geurende Ligurische kust, of de zondoorstoofde stranden van EmiliaRomagna en de Marche. Kunstliefhebbers denken daarentegen aan steden als Florence, Pisa, Verona en Venetië, met hun ontelbare historische- en kunstschatten, het erfgoed van een kleurrijk verleden. Voor wijnkenners is er Piëmonte, een bastion van de Italiaanse wijnindustrie en tevens een paradijs voor fijnproevers. Trendsetters trekken naar Milaan, de drukke hoofdstad van Lombardije en al decennia een Mekka voor mode en vormgeving. De Veneto regio, doorsneden door rivieren en traag stromende kanalen, trekt bewonderaars van Palladio, de bouwmeester uit de renaissance wiens villa's het landschap tooien. En is er iets romantischer dan een gondelvaart bij maanlicht over het Gran Canale van Venetië, dromerig voorbijglijdend aan een keur van prachtige palazzi? Ongeacht uw smaak of interesses biedt Noord-Italië elk wat wils. En dit geldt ook voor de gevarieerde regionale keukens. Wat is aanlokkelijker dan een culinaire ontdekkingsreis door de noordelijke regio's van Italië, om meer te weten te komen over de talrijke specialiteiten aldaar? Dit boek wil u tot zo'n reis uitnodigen. Het eerste hoofdstuk beschrijft de verschillende regio's van Noord-Italië, hun geografie en bouwkunst, hun culinaire tradities en specialiteiten, feesten en wijnen. De volgende hoofdstukken met recepten zijn gerangschikt als een Italiaans menu. We beginnen met antipasti en eindigen met dolci. Bij elk recept staan stap-voor-stap aanwijzingen en, om u bij het koken te helpen, nuttige stap-voor-stap foto's voor de wat ingewikkelder technieken. Naast een inleiding tot elk deel, vindt u ook suggesties voor variaties, aanbevolen wijnen voor bepaalde recepten, en kaders waarin een lokaal product of ingrediënt wordt beschreven. Aan het eind van het boek staan suggesties voor menu's om u te helpen een authentieke Noord-Italiaanse maaltijd voor uw gezin of vrienden te bereiden. Bovendien is er een informatieve woordenlijst samengesteld waarin minder bekende kooktermen en ingrediënten uit de Italiaanse keuken worden beschreven.

Auteur | Marieluise Christl-Licosa
Taal | Nederlands
Type | Hardcover
Categorie | Kookboeken

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789053904923
Boekomslag voor ISBN: 9789053904626
Boekomslag voor ISBN: 9789061826071
Boekomslag voor ISBN: 9789061823919
Boekomslag voor ISBN: 9789061828945
Boekomslag voor ISBN: 9789061826064


Boekn ©