Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland (3 delen)
De serie bestaat uit drie delen. De delen zijn tevens los verkrijgbaar.
U ontvangt de 3 boeken met een gezamenlijke waarde van 74,85 voor slechts 59.95!
Door het hart van ons land liep achttien eeuwen geleden een 3300 kilometer lange linie van de Donaudelta tot het Noordzeestrand bij Katwijk: de limes, de grens van het Romeinse Rijk. Op de zuidoever van de Rijn lag een keten van forten, wachttorens, kampdorpen en wegen, die zich uitstrekte van de Noordzee tot aan de Zwarte Zee. Niet alleen de ‘barbaren’ ten noorden van de grens, maar ook de rivieren vormden een uitdaging voor de Romeinse nieuwkomers. Met dammen, kanalen en andere werken probeerden ze het water naar hun hand te zetten.
Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Gelderland biedt voor het eerst een overzicht van de rijke Romeinse geschiedenis van Gelderland. Het boek laat zien wie hier tweeduizend jaar geleden woonden en gelegerd waren, wat ze deden, dronken en aten en welke goden ze aanbaden. Rond de markt van Nijmegen streken ambachtslieden neer van allerlei pluimage, terwijl de rijken villa’s lieten bouwen in Mook, Wijchen, Ewijk en Druten. In de forten van Maurik, Meinerswijk en de Bijland patrouilleerden hulptroepen uit Spanje, de Balkan en Afrika. Zo ontstonden overal langs de grens unieke mixculturen waar verschillende gewoontes en religies over het algemeen vreedzaam naast elkaar konden bestaan. Plattegronden, foto’s en reconstructietekeningen geven een beeld van forten, villa’s, tempels, wegen, schepen, sieraden, gebruiksvoorwerpen en nog veel meer. Zo komt de verborgen limes van Gelderland weer tot leven!
Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Utrecht vertelt de verhalen van soldaten, kampbewoners en landbouwers die zo’n 2000 jaar geleden hun sporen achterlieten in het Utrechtse landschap. Hun leven wordt in dit boek in beeld gebracht door middel van archeologische vondsten, plattegronden en reconstructietekeningen. Het boek bundelt de actuele kennis over Romeins Utrecht en nodigt uit om daar veel meer mee te doen, zowel wetenschappelijk als toeristisch. De vette klei en hoge waterstanden van onze rivierdelta zorgden ervoor dat archeologische resten vaak opmerkelijk goed bewaard zijn gebleven. Zo telt de provincie Utrecht maar liefst achttien Romeinse schepen, met name in Woerden en De Meern. Dankzij intensief archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn zijn we bovendien veel meer te weten gekomen over het ontstaan van de limes.
Grens van het Romeinse Rijk. De limes in Zuid-Holland laat zien hoe de limes in Zuid-Holland zich ontwikkelde van geïsoleerde voorpost tot een aaneengesloten linie met een dicht bevolkt achterland. Het is die schijnbaar vertrouwde en toch heel vreemde wereld, waarvan in dit boek een rijk beeld wordt geschilderd. Nergens in Nederland is een Romeins grensfort zo compleet opgegraven als in Valkenburg. De sporen van de nabijgelegen weg hebben nieuwe inzichten opgeleverd over techniek, infrastructuur en logistiek, net als het befaamde Kanaal van Corbulo, de eerste gegraven waterweg van Zuid-Holland. De vrachtschepen van Zwammerdam openden de ogen van de wetenschap voor lokale en Romeinse scheepsbouw. Het stadje Forum Hadriani, waarvan de resten onder een Voorburgs stadspark liggen, was twee eeuwen geleden object van de eerste wetenschappelijke opgraving in Nederland.
Auteur | | Paul van der Heijden |
Taal | | Nederlands |
Type | | Softcover |
Categorie | | Geschiedenis |