Vloeibare waarden

Vloeibare waarden

Politiek, zorg en onderwijs in de laatmoderne tijd
In 1994 analyseerde Herman De Dijn de postmoderne tijd in zijn bekende boek Hoe overleven we de vrijheid? (vier herdrukken). Twintig jaar later gaat hij na hoe de post- of laatmoderne tijd intussen geëvolueerd is. De mentaliteitsverandering die twintig jaar geleden zichtbaar werd, maar die De Dijn toen niet voor zegezeker hield, heeft zich intussen helemaal doorgezet en dat op een wijze die hij toen nauwelijks voor mogelijk hield. Die evolutie heeft ongetwijfeld te maken met de zich doorzettende tijdsgeest, maar ook meer concreet met de invloed van de paarse regeringen en hun wet­gevingen en met de zwakheid van andere gedachtestromingen, partijen en instellingen.

De ideologie die intussen dominant is geworden in politiek en media en die ook de geesten verregaand beheerst, is de ideologie van de individuele zelf­beschikking, het daarmee samenhangende maatschappelijke ‘pluralisme’ en een alomvattende beheersingsmentaliteit. Die ideologie spiegelt ons een heerlijke nieuwe wereld voor als we ons individueel en collectief maar door haar laten leiden. Meer en meer worden echter de neveneffecten van de greep van die ideologie op mens en samenleving duidelijk en groeit het verzet. Hoe meer de ideologie zegeviert, hoe meer er sprake is van crisissen en hoe dieper de malaise in de samenleving voelbaar wordt. Door een analyse van de ideologie en haar neveneffecten in diverse terreinen, vooral zorg en onderwijs, wil Vloeibare waarden bijdragen tot een beter begrip van de wereld en de tijd waarin we leven. Het gaat om een analyse die streeft naar objectiviteit, maar niet naar vrijblijvendheid. Het gaat immers om het verstaan van zaken waartegenover we niet puur afstandelijk kunnen en mogen blijven; niet positie kiezen is hier niet mogelijk. Zo wil De Dijn bijdragen tot de groeiende weerstand.

Herman De Dijn in het verzet tegen het neoliberale postmodernisme

HERMAN DE DIJN (1943) is emeritus hoogleraar van het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte van de KU Leuven. Hij is auteur van Spinoza. De doornen en de roos, Hoe overleven we de vrijheid? en tal van cultuurfilosofische essays.


Auteur | Herman de Dijn
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Mens & Maatschappij

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789463103459
Boekomslag voor ISBN: 9789085286981
Boekomslag voor ISBN: 9789463105835
Boekomslag voor ISBN: 9789085286912
Boekomslag voor ISBN: 9789028978997
Boekomslag voor ISBN: 9789039106129


Boekn ©