De verbeelding aan de macht

De verbeelding aan de macht

Het is alweer vijfentwintig jaar geleden, maar er gaat geen dag voorbij of er wordt wel over geschreven of gesproken: het kabinet-Den Uyl (1973-1977). Verbazingwekkend is dat niet want we hebben het hier over het meest linkse, het meest gepolariseerde en het meest controversiële kabinet van na de oorlog. Nog steeds lokt dit kabinet hartstochtelijke debatten uit. Voorstanders prijzen het idealisme van de ministersploeg en de oprechte betrokkenheid met de samenleving; tegenstanders worden niet moe te wijzen op de aanmatigende hervormingsdrift en de drammerigheid van de toenmalige bewindslieden. Maar wat men er ook van denkt: het kabinet-Den Uyl laat niemand onverschillig. Dit eigenzinnige kabinet lijkt in niets op hedendaagse kabinetten. Was er destijds sprake van polarisatie, links tegen rechts en politieke strijd in de huiskamers, nu heerst de absolute depolarisatie, met links en rechts in één regering en een politiek van bestuurders voor bestuurders.

De auteurs hebben uitvoerige gesprekken gevoerd met alle nog levende oud-ministers en oude archieven geraadpleegd. Door de vele nieuwe feiten schildert De verbeelding aan de macht een samenhangend portret van het kabinet-Den Uyl, inclusief het Lockheed-schandaal, de Bloemenhove-affaire, de zaak-Menten, de oliecrisis en de vele gijzelingen. Maar ook de vele anekdotes en de slepende kluutcrisis krijgen een plaats in dit boek.

Willem Breedveld is commentator van het dagblad Trouw en was assistent van Den Uyl tijdens diens premierschap. Hij is daarnaast werkzaam als universitair docent politieke wetenschappen aan de Universiteit Leiden. Peter Bootsma is politicoloog.


Auteur | Bootsma P.
Taal | Nederlands
Type | Bindwijze overig
Categorie | Geschiedenis

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9789464800067
Boekomslag voor ISBN: 9789050188180
Boekomslag voor ISBN: 9789046825648
Boekomslag voor ISBN: 9789085065562
Boekomslag voor ISBN: 9789020991314


Boekn ©