MELK

MELK

De opzienbarende geschiedenis van mens en melk - van oudheid tot heden

Een geweldig geschreven geschiedenis van de verhouding tussen mensen en melkproducten, geheel in lijn met Kurlansky’s eerdere bestsellers als Kabeljauw, Zout en Papier.

Moedermelk is het belangrijkste voedingsmiddel voor baby's, maar het was de melk van andere zoogdieren die de mens meer dan 10.000 jaar geleden ging cultiveren. Oorspronkelijk werd melk verwerkt tot kaas, yoghurt, kefir en allerlei andere vernieuwingen die lactose voor de volwassen mens verteerbaar maakten. We gingen de melk zelf pas drinken toen we door een genetische mutatie lactosetolerant waren geworden.

Vroeger hielden veel families een of meerdere melkkoeien en dronken hun eigen melk. Na de Industriële Revolutie, toen steeds meer mensen in de stad gingen wonen – ver weg van de koe – leidde het drinken van melk nogal eens tot ernstige ziektes. Pas toen het pasteuriseren was uitgevonden, en verplicht werd gesteld, kon melk op grote schaal worden geproduceerd en gedronken. In onze tijd wordt er weer volop over melk gediscussieerd, gaan er stemmen op voor rauwe melk en zijn er zorgen over het dierenwelzijn.


Auteur | Mark Kurlansky
Taal | Nederlands
Type | E-book
Categorie | Mens & Maatschappij

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9781101906651
Boekomslag voor ISBN: 9780739324714
Boekomslag voor ISBN: 9780307718297
Boekomslag voor ISBN: 9789029525442
Boekomslag voor ISBN: 9780828015615


Boekn ©