Verslaafd Aan Chocolade

Verslaafd Aan Chocolade

Een prikkelende verzameling recepten met chocolade, variërend van echt klassiekers tot eigentijdse variaties.

“Verrukkelijk”, “hemels”, “goddelijk” of zelfs “om voor te sterven” — verheffende woorden die wij onmiddellijk in verband brengen met dit magische product. Chocoladefans van de 21e eeuw zijn echter bepaald niet de eerste mensen die deze unieke, naar meer smakende traktatie als een kostbaar geschenk beschouwen en associëren met het paradijs. De Zweedse botanicus Carolus Linnaeus, die in de 18e eeuw een wetenschappelijk systeem bedacht voor het classificeren van planten, noemde de struiken met cacaobonen waar chocolade van wordt bereid Theobrama — voedsel van de goden. Maar cacaobonen waren ook bijzonder kostbaar voor de inheemse bewoners van Midden- en Zuid-Amerika, al eeuwen voordat enige Europeaan er voet aan wal had gezet.

De Maya's aten niet alleen de zongedroogde bonen die waarschijnlijk tot een pasta werden vermalen en mogelijk met water werden vermengd, zij ontgonnen ook de wildernis waar de bonen groeiden. We kur nen nog altijd afbeeldingen bewonderen van de god Ek-chuah die cacao bewerkt. Ook is bekend dat de Maya's tot de val van hun rijk in 900 cacaobonen als betaalmiddel gebruikten. Ook verder noordwaarts,

in het huidige Mexico, beschouwden de Tolteken de zongedroogde bonen als waardevol. Toen zij in 1329 door de Azteken werden veroverd, werden cacaobonen het betaalmiddel van het nieuwe rijk.

De chocolade van nu s heel anders dan die van het precolumbiaanse Amerika De Azteken hadden ontdekt dat de bonen minder bitter werden wanneer ze gistten voordat ze In de zon werden gedroogd Ook ontdekten ze technieken om de vette cacaopasta te persen, malen en met koud water te vermengen, Chocolade werd een drankje dat in gouden bekers aan koningen en prinsen werd opgediend.

In de 16e eeuw begonnen de Spanjaarden het drankje op smaak te brengen met specerijen uit Spanje en beschouwden het als een opwekkend middel dat het ulthoudingsvermogen van soldaten verbeterde. Het drankje werd in Spanje zelf en in zijn Caribische kolonlen populair, En verder nergens anders, totdat de Italianen het een eeuw later ontdekten en cacaobonen begonnen te importeren, Hierna kreeg het eerder warm dan koud gedronken drankje, dat soms met melk werd vermengd, door heel Europa meer en meer bekendheid. Stijltvotle chocoladehuizen verrezen in alle grote steden, van Wenen tot Londen, en er werden gedichten aan dit elixer gewijd. Pas aan het begin van het machinetijdperk kon er niet alleen drinkbare, maar ook eetbare chocolade worden geproduceerd, Het eerste stadium was het scheiden van cacaoboter, hetgeen in 1828 werd gedaan en door de Nederlander C.J. van Houten werd gepatenteerd. Andere ontwikkelingen volgden, maar het waren de Zwitsers die de eerste echt eetbare chocolade produceerden.

Soorten chocolade

De kwaliteit van chocolade hangt af van de kwaliteit van de ruwe Ingredienten en van het productieproces. Doorgaans geldt: hoe hoger het percentage.. cacaoboter, hoe beter de smaak en textuur van het product en


Auteur | Onbekend
Taal | Nederlands
Type | Hardcover
Categorie | Kookboeken

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9781407519883
Boekomslag voor ISBN: 9781445483849
Boekomslag voor ISBN: 9789053900543
Boekomslag voor ISBN: 9781846142383
Boekomslag voor ISBN: 9781787835764


Boekn ©