Gestructureerd Wormmanagement bij Paarden

Gestructureerd Wormmanagement bij Paarden

Heb je een paard? Dan is wormmanagement een van de zaken waar je regelmatig mee te maken krijgt. Vroeger was het gebruikelijk paarden regelmatig "blind" te ontwormen. Wormkuren voor paarden waren overal te verkrijgen, maar enkele jaren geleden werd wetgeving ingevoerd waardoor wormkuren alleen nog maar verstrekt mogen worden door dierenartsen die minimaal één keer per jaar het betreffende paard (en de locatie waar het gehouden wordt) zien. En dat heeft een belangrijke reden; door decennialang "blind" te ontwormen, is veel resistentie ontstaan. Dit heeft tot gevolg dat wormkuren in sommige gevallen, afhankelijk van het middel en de parasiet, niet meer (voldoende) effectief zijn bij het bestrijden van een worminfectie. Dierenartsen willen daarom graag weten of het paard een worminfectie heeft, om welke parasiet het gaan én hoe ernstig de infectie is. Om dat vast te stellen, is mestonderzoek nodig. Dat mestonderzoek wordt in sommige gevallen door de dierenarts zelf gedaan, of bijvoorbeeld door gespecialiseerd laboratoria zoals Paard & Mestonderzoek.

Maar welke parasieten kunnen paarden eigenlijk allemaal hebben en zijn die allemaal even gevaarlijk? Waarom adviseren dierenartsen soms om niet te ontwormen terwijl er wel een infectie is en waarom adviseren ze soms om wel te ontwormen terwijl er geen worminfectie het is. En waarom is het nou zo belangrijk om regelmatig mestonderzoek te doen bij je paard?

In het boekwerk "Gestructureerd Wormmanagement bij Paarden" nemen wij je mee in de wereld van wormen bij paarden. Je leest alles over hun levenscyclus, hoe paarden nou precies besmet kunnen raken, waar ze zich in het paardenlichaam kunnen bevinden, hoe je ze zelf met het blote oog misschien wel kunt vinden en wat voor (mest)onderzoek je kunt laten doen om een infectie en de ernst van een infectie vast te stellen.

Uiteraard wordt er ook aandacht besteed aan hoe het precies zit met resistentie ontwikkeling, waar je op moet letten en wat je kunt doen om dit zoveel mogelijk tegen te gaan.

Daarnaast leer je alles over maatregelen die je kunt nemen om zoveel mogelijk worminfecties te voorkomen. Voorkomen is immers altijd beter dan genezen. Maar wat kun je daar precies allemaal tegen doen?
Je krijgt ook inzicht in hoe het nou kan dat sommige paarden veel vaker (heftige) infecties hebben en sommige paarden juist bijna nooit wat hebben.

Kortom; eigenlijk is dit boekwerk een onmisbaar stukje informatie voor iedere paardeneigenaar. Het is geschreven in begrijpelijke taal, zonder ingewikkelde latijnse en/of wetenschappelijke termen. Maar voor de liefhebber zijn achterin het boek natuurlijk alle verwijzigingen naar alle de relevante wetenschappelijke studies opgenomen waarop de inhoud van het boekwerk is gestoeld.


Auteur | Suzanne Bijl
Taal | Nederlands
Type | Paperback
Categorie | Geneeskunde & Verpleging

bol logo

Kijk verder

Boekomslag voor ISBN: 9783000597251


Boekn ©