Beyond Flavour - The Indispensable Handbook to Blind Wine Tasting
Nick Jackson – inmiddels master of wine – vond het blind proeven maar lastig. Dat kwam omdat het alleen maar gebaseerd was op het smaakprofiel. Hij kwam erachter dat zuren voor wit en tannines voor rood óók een belangrijke indicator zijn voor de identiteit van een wijn. Een eye-opener.
Voor iedereen die z’n blindproefskills wil opkrikken. Let wel, dit is voor de beginnende wijndrinker misschien nog een brug te ver, maar ben je bijvoorbeeld bezig met WSET3 of WSET4, dan is het ge-wel-dig.
Details
Beyond Flavour: The Indispensable Handbook to Blind Wine Tasting is Nick Jackson MW’s book on wine tasting, released in 2020 to widespread acclaim. It describes a different approach to wine tasting than the one usually taught in wine education. Rather than focusing on the flavours of a wine as the primary means of identifying the origin and grape variety of which the wine is composed, Beyond Flavour advocates an approach based on assessing a wine’s structure. For white wines, that means acid structure, and for red wines, tannin structure. Nick argues that each major variety has a slightly different structure, and by assessing the structure, it is possible to distinguish varieties from one another without recourse to flavours, which can be inconsistent and unreliable markers.
Auteur | | Nick Jackson Mw |
Taal | | Engels |
Type | | Paperback |
Categorie | | Kookboeken |